Sob 15 Dec 2018

Spet bomo odvisni od podatkov

Oktober (v nasprotju z znanim naložbenim rekom) letos ni prinesel pozitivnega vzdušja na kapitalske trge.

Doživeli smo približno 10-odstotno negativno korekcijo tečajev delnic, zaradi katere so mnogi s prstom kazali na guvernerja ameriške centralne banke (FED) Jeroma Powella. Ta je na začetku oktobra presenetil z izjavo, da smo še daleč od nevtralne obrestne mere (ki ne spodbuja in ne zavira gospodarstva), s čimer je dal vedeti, da je pred nami še več dvigov obrestnih mer. Nato so še dvakrat (neuspešno) poskušali tečaje dvigniti z dna. Pri obeh poskusih dviga tečajev so vlagatelji reagirali na spodbudne novice o trgovinskih pogajanjih med ZDA in Kitajsko, ki so očitno pravi »slon v trgovini«.

A vrnimo se k izjavam centralnih bankirjev. Powellove besede so namreč imele večji negativni odmev tudi zato, ker je teden dni kasneje Mednarodni denarni sklad opozoril na posledice trgovinskih razprtij in znižal napovedi globalne gospodarske rasti za leti 2018 in 2019. Nato so novembra še enkrat poudarili, da se gospodarska dinamika upočasnjuje, in svarili pred prehitrim zategovanjem monetarne politike. Takrat se je v analitski industriji usul plaz mnenj in napovedi o upočasnjevanju gospodarstva, ki so ga resnici na ljubo podpirali tudi aktualni makroekonomski podatki. Razmere prihodnjega gospodarskega upočasnjevanja, česar ne smemo enačiti s padci, so s tem postale široko sprejete, donosnosti sektorjev v zadnjem mesecu pa so pokazale, da so se vlagatelji ustrezno prepozicionirali v tako imenovane neciklične naložbe. Situacija pa je nepripravljene ujela centralne banke.

V ZDA so vztrajno objavljali nadaljevanje postopnega dvigovanja obrestnih mer (naslednje se bo po vsej verjetnosti zgodilo prihodnji teden), v ECB (z zamudo) končujejo program odkupa vrednostnih papirjev in pripravljajo gospodarstvo na prvi dvig konec poletja 2019, centralne banke v nekaterih drugih državah (tudi v razvoju) pa že nekaj časa dvigujejo obrestne mere. Do sedaj je torej vse potekalo v smeri normalizacije monetarne politike, ki bi jo vlagatelji »sprejeli« v razmerah gospodarskega okrevanja. Upočasnjevanje gospodarstva in hkratno umikanje monetarnih spodbud pa je pravi salto mortale za vlagatelje, ki so bili v zadnjem desetletju navajeni izrazito subtilnih centralnih bank. Zato ne preseneča, da so prejšnji teden iz FED že jasno sporočili, da se vračajo k politiki ravnanja v odvisnosti od podatkov. Četrtkove izjave guvernerja ECB prav tako dajejo slutiti, da se zna tudi v Frankfurtu nekoliko spremeniti usmeritev. Obdobje do uravnave usmeritev centralnih bank z aktualnimi razmerami zna biti bolj nihajno in pozornost velja nameniti segmentu delnic, za katere je sicer značilna manjša nihajnost tečajev.

Avtor: Gorazd Belavič, Triglav Skladi

DNEVNIK, 15. 12. 2018, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič