Pet 16 Maj 2008

So najhujši borzni padci res že za nami?

Svetovni delniški indeksi so že od sredine letošnjega marca v vzponu in zaenkrat še ne kažejo bistvenih znakov popuščanja. Do umiritve je sicer prišlo v mesecu maju, saj od začetka meseca ni bilo bistvenih rasti ali padcev delniških indeksov, vendar je po naglem odboju iz najnižje točke (indeks svetovnih delnic je namreč od tam zrasel za skoraj 13 odstotkov) to povsem normalen pojav. V strokovnih medijih je v zadnjem času mogoče zaslediti precej izjav različnih finančnih gurujev, vendar so tudi njihova mnenja glede usode trgov različna. Nekateri so na stališču, da je gospodarska slika precej slaba in da bodo delniški trgi v prihodnjih mesecih še padli, drugi pa trdijo da je glavnina finančne krize že za nami in da je gospodarstvo na poti k okrevanju. Kdo ima prav bo na koncu šele čas pokazal, saj vse napovedi temeljijo le na predpostavkah.

Inflacija ostaja globalni problem. Prvič po zelo dolgem času je inflacija, ne pa gospodarska rast, glavno makroekonomsko vodilo na globalni ravni. Inflacijski šok se je že zgodil. Sedaj je pomembno bolj to, kako vztrajna bo visoka inflacijska stopnja in kako se bodo gospodarstva in centralne banke odzivale na ta problem. Največji inflacijski pritiski prihajajo zaradi visokih cen surovin, nafte in prehrane, za katere mnogi menijo, da bi se morale do konca leta umiriti.

In kakšna je gospodarska slika v posameznih regijah? Združene države Amerike ostajajo gospodarsko ranljive, saj so problemi, kot npr. visoka stopnja nezaposlenosti, visoke cene goriv, padec cen nepremičnin in zaostrovanje kreditnih pogojev, precej večjih razsežnosti kot paket ponujenih davčnih stimulacij. Celinska Evropa se zaenkrat kar dobro upira gospodarskim težavam, saj ni večjih indikatorjev, da bi gospodarstvo lahko zdrsnilo v recesijo. Monetarna politika ostaja nevtralna, fiskalna pa ekspanzivna. V Veliki Britaniji se gospodarska slika še najbolj poslabšuje. Azijski problem je predvsem inflacija. Azijske centralne banke visokim cenam ne sledijo z dvigom obrestnih mer, ker pričakujejo da se bodo razmere umirile. Rezultat pa je že negativna realna obrestna mera. Japonski se zaradi visokih cen surovin obeta zakasnitev okrevanja. Rastoče trge pa v Evropi in na Bližnjem Vzhodu pesti upočasnjevanje gospodarske rasti, medtem ko Južna Amerika in Rusija ohranjata visoko rast na račun inflacije.

Pozitivne razloge za rast trgov v zadnjih tednih lahko iščemo v objavah četrtletnih poslovnih rezultatov, ki so bili v povprečju kar solidni in nad pričakovanji. Pav tako smo lahko zasledili, da so bili določeni makroekonomski kazalci na pričakovanih ravneh ali celo boljši, kar je dalo investitorjem misliti, da je najhujše res že za nami. Prihodnji meseci bodo pokazali, če se gospodarska situacija zares popravlja ali je šlo samo za začasno umiritev. Iz preteklih podobnih izkušenj pa lahko sklepamo, da je najhujše res že za nami ter da prihaja obdobje umiritve razmer na trgih in postopne rasti tečajev.

Avtor: Sašo Ivanović,diirektor sektorja za upravljanje z investicijskimi skladi, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo