Sob 13 Feb 2016

Smo spregledali kanarčke v rudniku?

Mnogim v mislih odmeva rek Po jutru se dan pozna, ko si ogledujejo letošnje donosnosti delniških indeksov po svetu. 15 odstotkov in več znašajo negativni popravki najpomembnejših indeksov (merjeno v evrih). Sta januar in februar stvarnost letošnjega leta? Bližnja preteklost razkriva, da imajo dogodki lanskega poletja večjo razsežnost od pričakovanj. Spomnimo se kitajske nepričakovane devalvacije juana sredi avgusta, ki je poudarila že tako obremenjujočo negotovost glede tamkajšnjega gospodarstva. Skrb glede Kitajske so v svoji komunikaciji omenili tudi guvernerji ameriške centralne banke in zamaknili dvig obrestnih mer na zadnji mesec leta. Kljub eksplicitno izraženemu razlogu za skrb, pa je retorika guvernerke Yellenove sprožila vprašanja o odpornosti razvitih gospodarstev, kot sta ZDA in Evropa. Ekonomisti so hiteli z razlago, da se, sodeč po trgovinskih tokovih, kriza s Kitajske in drugih problematičnih držav v razvoju ne bi smela preliti v največjo svetovno ekonomijo, nekoliko bolj pa so bili previdni pri morebitnih negativnih vplivih na Evropo. Vzporedno z omenjenim so vztrajno padale cene surovin, kar je večalo nelagodje v državah izvoznicah surovin in poglabljalo težave podjetij iz energetskega sektorja. Poleg delničarjev so do njih postali nezaupljivi tudi imetniki obveznic, predvsem tistih z nižjimi bonitetnimi ocenami. Konec lanskega leta so, sodeč po obvezniških trgih, začele težave »uhajati« iz energetskega sektorja. Po dveh mesecih leta 2016 lahko ugotovimo, da je največji osmoljenec finančni sektor, ki so se mu vlagatelji izognili zaradi potencialne rasti nedonosnih posojil energetskemu in surovinskemu sektorju, zaostritve razmer na trgu bolj tveganih obveznic, kot tudi zaradi vse aktualnejše ideje o razmahu negativnih obrestnih mer, ki so marsikje v Evropi že prisotne. Pod črto se za mnogimi signali in šumi nahaja vprašanje, ali lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo globalne recesijske razmere. S trenutnega stališča lahko sklepamo sledeče: vodilni kazalniki kažejo na ohlajanje ekonomske aktivnosti, razvite države pa bi morale letošnje leto vseeno zaključiti s pozitivno gospodarsko rastjo. Dogajanje v finančnem sektorju, ki velja za ožilje gospodarstva, ni spodbudno, a sprejeti tezo o grozeči insolventnosti in nelikvidnosti bank po vzoru iz obdobja 2008-2009 vseeno ni racionalno. Čeprav je po našem mnenju prezgodaj govoriti o resnejši ohladitvi svetovne ekonomije, povzemimo ključna priporočila avtorjev knjige o študiji globalnih recesij od leta 1960. Upoštevanje teh je namreč smiselno že zdaj. Države naj poskrbijo za zadosten manevrski prostor svojih ekonomskih politik, da bodo v času krize zmožne spodbujati svoja gospodarstva. Poleg ekonomskih ciklov naj izvajalci politik spremljajo tudi finančne trge in tamkajšnja tveganja. Za dolgoročno vzdržnost je potrebno uravnotežiti gospodarsko rast, ki naj jo poganjata tako tuje kot domače povpraševanje. Ključna za učinkovitost ukrepov pa je mednarodna koordinacija različnih politik.

 

Avtor: Gorazd Belavič, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 8, 13. 2. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič