Tor 31 Mar 2009

Smo res dosegli dno borznega cikla?

Po trenutnem borznem dnu svetovnih trgov, ki je bilo doseženo 9. marca letos so nekatere ameriške banke, Citigroup, Bank of America in JP Morgan, objavile presenetljivo dobro poslovanje v prvih dveh mesecih letošnjega leta ter pozitivne napovedi za konec leta. To je spodbudilo hitro rast borznih trgov po svetu, ki se je ob nekaterih drugih pozitivnih novicah obdržala do danes.

Poleg pozitivnih signalov s strani ameriških bank so ameriške Zvezne rezerve razkrile načrt, ki predvideva financiranje enega bilijona za nakup problematičnih naložb finančnih institucij. Mešani državno-privatni program naj bi sprostil likvidnost bank in prispeval k oživitvi finančnega trga. Borzni trgi so to potezo pozdravili, po drugi strani pa je ameriški dolar izgubil na vrednosti. Za »piko na i« so bili v sredo objavljeni prvi pozitivni makroekonomski podatki in sicer nepričakovana rast naročil za trajne dobrine v višini 3,4 odstotka ter povečana prodaja novih domov za 4,7 odstotka glede na prejšnji mesec. Vse to je vlagatelje napolnilo z optimizmom, da se gospodarstvo morda vendarle stabilizira. Začeli so se pojavljati prvi komentarji večjih upravljalcev premoženja, da gre za začetek izboljšav na gospodarskem področju. Investitor Mark Mobius iz Templeton družbe za upravljanje, ki v finančnem svetu slovi kot poznavalec rastočih gospodarstev, je v intervjuju dejal, da se na rastočih trgih pričenja bikovski trend ter da »ne smemo zamuditi te priložnosti«.

Vendar moramo biti pri tej kratkoročni evforiji vseeno previdni. Vedeti je treba, da je obrat borznega trga v interesu vseh, vlad, finančnih institucij in podjetij, ki imajo sredstva naložena v finančnih instrumentih. Poplava dobrih novic v tako kratkem času bi lahko nakazovala tudi na poizkus obrata borznega trenda, da se zajezi nadaljnja škoda, ki jo prinaša padec borznih indeksov. V preteklem letu tudi lahko izluščimo nekaj posamičnih pozitivnih objav, ki niso vzdržale trenda, trgi pa so se le kratkoročno odbili. Če smo res dosegli dno borznega cikla bomo lahko vedeli z gotovostjo šele takrat, ko bodo borzni indeksi dlje časa v vzponu, makroekonomski indikatorji pa se bodo začeli trendno izboljševati. Ko bomo to ugotovili bo sicer borzno dno in s tem del donosov že za nami, bodo pa zato naložbe toliko bolj predvidljive in stabilne.

Avtor: Sašo Ivanović, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo