Pet 29 Jun 2012

Slovenija, od kod lepote tvoje?

Tuji turisti ob prihodu v Slovenijo pogosto uporabljajo same superlative, ko potujejo po naši deželi in občudujejo naravne znamenitosti posameznih delov, bodisi Triglava in ostalih gora ali obmorskega dela. Ko jih pot zanese mimo Blejskega jezera in jim postrežejo še kakšno tradicionalno domačo jed je njihovo občutje popolno, če bi jim poleg zavrteli še vsem znano televizijsko reklamo iz leta 1986 z naslovom Slovenija, moja dežela, bi se jim zagotovo pri srcu še bolj milo storilo. Tisti z žilico za kapitalske trge bi se zagotovo zanimali tudi za borzo in ostale možnosti investiranja kapitala, kjer pa bi naleteli na hladen tuš. Hitro bi namreč ugotovili, da narava sicer ni skoparila s svojimi lepotami, je pa zato toliko bolj siromašno področje na trgu kapitala. Borzni indeks SBITOP tako praktično vsakodnevno dosega nove najnižje vrednosti, včerajšnja je znašala 517,67 točk, kar predstavlja kar 80,65-odstoten padec od najvišje vrednosti iz septembra 2007. V letošnjem letu je tako izgubil 12,2 odstotka, kar ga na Bloombergovi lestvici uvršča na 87. mesto, v zadnjo deseterico. Slabši so bili letos samo borzni trgi v Braziliji, Grčiji, na Portugalskem, Srbiji, Španiji, Šri Lanki, Ukrajini in Cipru. Med posameznimi delnicami je letos največjo izgubo utrpela Nova KBM, njen zadnji tečaj znaša samo še 2 evra, kar predstavlja 36,7-odstoten padec v letošnjem letu. Le nekoliko manj, 21,2 odstotka je izgubila delnica Krke, ki kljub relativno stabilni dejavnosti očitno ni prepričala vlagateljev, ki so očitno od uprave pričakovali več kot le nakup lastnih delnic.

Posebno poglavje sta tudi izleta obeh delnic v Varšavo, kjer se je z delnicami Krke nazadnje trgovalo 19. aprila, vse skupaj pa je tam zamenjalo lastnika 190 delnic, nekoliko več prometa se ustvari z delnicami Nove KBM, kjer je povprečni dnevni promet okoli 2000 delnic. Nekoliko bolj so bili vsaj kratkoročno zadovoljni delničarji Telekoma, saj so na skupščini izglasovali dividendo v višini 7 evrov, kar je na borzno ceno predstavljajo kar 10-odstoten donos. Da pa gre pri dividendi dejansko le za izplačilo dela borzne cene, se je na primeru Telekoma potrdilo še enkrat več, saj zadnja cena delnice znaša 61,2 evra, kar je približno toliko, kot če od cene delnice na dan preseka upravičenosti do dividende odštejemo 7 evrov. Podoben odziv oz. bolje rečeno padec cene delnice smo videli tudi pri drugih borznih družbah.

 

Avtor: Jernej Kozlevčar, upravljavec investicijskega sklada I, Triglav Skladi, d.o.o

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo