Pon 11 Jul 2016

Slovenija na starih poteh slave

Slovenija, ki je še pred 3 leti veljala za bolnika stare celine, je v zadnjem času, doživela pravcati gospodarski razcvet. 

Majski podatki statističnega urada kažejo, da so slovenska izvozna podjetja ponovno dosegla rekordni obseg poslovanja. Slovenski izvoz se je v mesecu maju glede na lanski maj povečal za kar 7,1 odstotka. S tem se je slovensko gospodarstvo uvrstilo v sam vrh članic Evropske unije in tudi Evropske monetarne unije. Trgovinska bilanca, ki je bila že v letu 2015 močno pozitivna, se je v letošnjem letu še dodatno izboljšala. Presežek trgovinske bilance je samo v mesecu maju znašal več kot 73 milijonov evrov. Za primerjavo spomnimo, da je znašal presežek trgovinske bilance v letu 2014 355 milijonov evrov. Slovenska gospodarska rast se poleg izvoznega dela krepi tudi v domači potrošnji in je s tem veliko bolj uravnotežena kot v minulih letih. Obeti slovenskega gospodarstva ostajajo pozitivni. Nedavno je Mednarodni denarni sklad izpostavil pomemben gospodarski napredek v zadnjih letih, opozoril pa je, da je država še vedno pomembna lastnica slovenskih podjetij in da bo v prihodnje treba nadaljevati umik države iz gospodarstva.

Če smo se še pred nekaj leti spraševali, ali se nam bo iz nastale gospodarske situacije uspelo rešiti brez zunanje pomoči, se lahko zdaj pohvalimo z visokimi gospodarskimi rastmi, visoko rastjo izvoza in s stroški financiranja države, ki so med najnižjimi v Evropi. Slovenija se je še v letu 2013 soočala z rekordno visokimi stroški zadolževanja, ki so nekajkrat presegli magično mejo 7 odstotkov. Tri leta kasneje so nam tuji vlagatelji pripravljeni posoditi denar do pet let celo po negativnih obrestnih merah. Napredek konsolidacije javnih financ in sanacije bančnega sistema je viden tudi na relativnih stroških zadolževanja. Zahtevane donosnosti slovenskih 10-letnih državnih obveznic so v začetku letošnjega leta padle pod nivo španskih, pred nekaj tedni pa celo pod nivo italijanskih državnih obveznic, kar je glede na majhnost slovenskega obvezniškega trga izjemen uspeh.

Ugodna vrednotenja tečajev slovenskih delnic in vse boljša gospodarska slika se odražajo tudi na Ljubljanski borzi. Tečaji evropskih delnic so se letos znižali v povprečju za 9 odstotkov, medtem ko je slovenski delniški indeks v tem obdobju pridobil 4 odstotke (vsi izračuni upoštevajo izplačila dividend). Visoke donose so vlagatelji letos dosegli tudi s slovenskim državnim dolgom. Slovenska 20-letna obveznica je vlagateljem v letošnjem letu prinesla kar 13- odstotno donosnost.

Od skorajšnjega bankrota na stara pota slave je unikatna zgodba v evropskem prostoru. Hkrati pa je ena izmed zgodb na naši 25-letni samostojni poti. Ne glede na vse vrhove in padce, ki smo jih doživeli v vsem tem času, smo lahko nanjo izjemno ponosni.

Avtor: Matej Rigelnik, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 28, 9. 7. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt