Čet 28 Aug 2008

Skrbi še ni konec

Stanje na svetovnih delniških trgih se v zadnjem času ni bistveno spremenilo. Objave rezultatov podjetij so skorajda že za nami, kar pomeni da trg trenutno vodijo predvsem makroekonomske novice oz. druge izredne novice. Tečaji se še vedno držijo blizu dna, tako da je posledično na trgu občutiti veliko mero nezaupanja in tveganja, za kar vlagatelji zahtevajo višjo stopnjo donosnosti. Kot vedno je v ospredju cena črnega zlata, ki se je v zadnjem obdobju po strmem padcu nekoliko dvignila. Zadnji razlog je bojazen, da bi se tropski vihar Gustav okrepil v orkan in se usmeril na naftne ploščadi v Mehiškem zalivu, kjer načrpajo četrtino vse ameriške nafte in desetino zemeljskega plina. Dodatno so pretekli teden na ceno nafte vplivale ameriške zaloge, ki so se nepričakovano zmanjšale za 100 tisoč sodov, medtem ko so analitiki pričakovali zvišanje.

Glede na to, da je sezona objav poslovnih rezultatov za drugi kvartal skoraj končana, bi bilo primerno na tem mestu podati sklepne ugotovitve. V glavnem ameriškem indeksu S&P 500 je do sedaj objavilo 483 podjetij oz. 97 odstotkov vseh. Če iz analize izvzamemo sektorja financ in potrošnih dobrin, so rezultati spodbudni. Pozitivna presenečenja premagujejo negativna v razmerju 2,5 proti 1. Mediana rasti dobičkov v enem letu znaša 9,38 odstotka, kar je navdušujoča novica, saj to pomeni, da podjetja v ostalih osmih najboljših sektorjih še vedno rastejo s solidno stopnjo rasti. Najboljši je bil sicer energetski sektor s 25 odstotno rastjo dobičkov, sledil mu je tehnološki z 21 odstotno in telekomi s 15 odstotno rastjo dobičkov. Najslabši sektor so bile po pričakovanju finance z 18 odstotnim padcem in potrošne dobrine s 4 odstotnim padcem rasti dobičkov.

Za tretji kvartal so napovedi analitikov podobne in se tako pričakuje rast dobičkov v višini 6,04 odstotka. Sicer je ena glavnih svetovnih investicijskih hiš Morgan Stanley pred dnevi znižala napovedi o vrednosti indeksa S&P 500 za konec letošnjega leta za 7 odstotkov na vrednost 1.300 točk. Kot argument za tako odločitev je navedla svojo zaskrbljenost, da bodo banke v prihodnje še objavile dodatne odpise sredstev iz naslova kreditne krize ter da se bodo dobički zaradi pešanja globalne ekonomije zmanjšali, največ v tehnoloških in industrijskih podjetjih. To potrjuje tudi pred dnevi v Wall Street Journalu objavljena raziskava investicijske banke J. P Morgan Chase, ki pravi, da se že prihodnji mesec obeta zelo pestro dogajanje, saj bodo v plačilo zapadlo okrog 95 milijard dolarjev dolgov s spremenljivimi obrestnimi merami. Banke in podjetja sicer s plačili ne bi smela imeti težav, ampak bo problem kako priti do svežih sredstev, zato bo potrebna tako prodaja naložb kot novo dražje zadolževanje.

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič