Pon 22 Apr 2013

Šibek teden za svetovne borze

V tem tednu smo bili priča dokaj burnemu dogajanju na kapitalskih trgih. Evropske delnice, merjeno z indeksom S&P Europe 350, so izgubile več kot 2 % in so glede na vrh iz sredine marca že več kot 4 % nižje, pri čemer je gibanje posameznih evropskih borz precej različno. Izgubljale so tudi ameriške delnice, japonske pa so relativno stabilne. Povod za upadanje vrednosti indeksov so skrbi, da se svetovna gospodarska rast upočasnjuje, reakcije na trgu pa povzročajo tudi objave poslovnih rezultatov podjetij. Gre za pomembno sezono objav, kjer investitorji skušajo razbrati, ali so dobički podjetij in njihove napovedi v skladu z šibkejšimi gospodarskimi podatki. Do sedaj je od 500 največjih podjetij v ZDA rezultate objavilo preko 12 % podjetij, pri čemer je 70 % podjetij imelo boljši dobiček od pričakovanj, preko polovice podjetij pa je na zgornji meji pričakovanih prihodkov. Posamične objave od npr. Bank of America, Goldman Sachs ter Ebay niso dosegle pričakovanj investitorjev in so dodale svoj prispevek k negativnemu tržnemu sentimentu.

Še bolj burno dogajanje je bilo na trgu industrijskih in žlahtnih kovin, ki so doživeli še večje padce kot delniški trgi. Kar nekaj velikih analitskih hiš je znižalo svoje napovedi glede gibanja cene zlata v prihodnje ter priporočilo njegovo prodajo. Cena zlata je znotraj trgovalnega dne v torek dosegla že vrednost 1322 dolarjev za unčo, kar je bilo glede na konec prejšnjega tedna kar 11 % nižje, potem pa se postopno popravila do nivoja 1400 dolarjev za unčo. To so nivoji, ki smo jih nazadnje videli pred dvema letoma. Tudi baker je dosegel najnižje nivoje od oktobra 2011, k čemur je botrovala objava močnega povečanja zalog te kovine in počasnejša rast na Kitajskem, ki je glavna uvoznica industrijskih kovin. Iz podobnih razlogov so upadale tudi ostale industrijske kovine, kot so aluminij, pločevina, svinec, nikelj in cink.

Po skoraj neprekinjeni rasti svetovnih delniških trgov od jeseni lanskega leta se je veliko ugibalo, kdaj bi se utegnil zgoditi negativni popravek tečajev. Morda je ta trenutek sedaj nastopil. Po vsej verjetnosti pa ne bo šlo za dolgotrajnejši obrat trenda iz več razlogov. Likvidnost v finančnem sistemu je z operacijami centralnih bank velika, naložbenih alternativ pa malo. Ob rekordno nizkih obrestnih merah kapital išče donosnost izven denarnih in obvezniških trgov. Glede na projekcije gibanja žlahtnih kovin tudi te niso več dobra naložbena alternativa, kratkoročno pa je pod vprašajem tudi trg surovin. Tako kot naložbena alternativa ostanejo privlačni le delniški trgi, kjer so napovedi glede rasti dobičkov še vedno pozitivne, vrednotenja pa zmerna. Seveda bo tudi v prihodnje velik razkorak med posameznimi regijami in sektorji v odvisnosti od sentimenta investitorjev in ekonomskih napovedi. 

 

Avtor: Sašo Ivanovič, direktor sektorja upravljanja premoženja, Triglav Skladi, d. o. o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo