Sob 29 Apr 2017

Sezonskost delnic

Vročih aktualnih tem nikakor ne manjka (konec koncev smo sredi sezone objav rezultatov poslovanja podjetij v prvem letošnjem četrtletju), a praznični čas je primeren za nekaj preprostejše statistike z delniških trgov.

Oglejmo si dva delniška indeksa, ki ju izračunava S&P's – ameriški S&P 500 ter evropski S&P Europe 350. Pri obeh sem pri donosnosti upošteval tudi dividende (bruto v ZDA in neto v Evropi). Zanimalo me je, kateri meseci so najdonosnejši ter kakšna je porazdelitev donosov. Indeks S&P 500 je imel v obdobju od 1988 do marca 2017 najvišjo povprečno donosnost decembra (1,89 odstotka v lokalni valuti). Sledil je mesec april z 1,82-odstotno povprečno donosnostjo, nadpovprečno donosna pa sta bila tudi oktober (1,66 odstotka) in november (1,64 odstotka). V Evropi, kjer je preučevano obdobje sicer krajše (le od leta 1997), je imel indeks S&P Europe 350 najvišjo povprečno donosnost aprila, kar 2,68-odstotno (merjeno v evrih), sledil pa je oktober z 2,53-odstotno donosnostjo. Najmanj donosen mesec v ZDA je bil avgust z negativno donosnostjo v višini 0,76 odstotka, v Evropi pa so vlagatelji v povprečju najmanj zaslužili septembra (-2,21 odstotka). Maksimalen mesečni donos je bil v ZDA dosežen decembra, v Evropi pa aprila, v mesecih z najvišjo povprečno donosnostjo. Tveganju manj naklonjeni vlagatelji bodo pozorni na avgust, september in oktober. Ti meseci imajo namreč največji razpon med najvišjo in najnižjo donosnostjo, poleg tega pa so takrat tudi največji mesečni negativni popravki. Konzervativnejši vlagatelji bodo stavili na november, december, marec in april, mesce z najvišjo verjetnostjo pozitivne donosnosti (okoli 75 odstotkov). Med vlagatelji je že dalj časa poznan sezonski učinek (angl. halloween effect), ki sta ga opisala Bouman in Jacobsen (2002), kasneje pa tudi Andrade, Chhaochharia in Fuerst (2012), in iz katerega izhaja strategija »prodaj v maju in kupi v oktobru«. Donosnost delnic je po ugotovitvah študij v obdobju od oktobra do aprila statistično značilno višja od donosnosti delnic v obdobju od maja do septembra. Zadnji trije omenjeni avtorji so ugotovili, da razlika znaša celih deset odstotnih točk. Pojasnila segajo od počitniškega učinka, pristranskosti novic, do sektorskega učinka, številni pa pojav označujejo za anomalijo. Bi se morali torej vlagatelji maja posloviti od delnic? Niti ne, donosnost je namreč tudi v manj donosnem obdobju pozitivna.

Avtor: Gorazd Belavič, Triglav Skladi

Dnevnik, str. 29, 29. 4. 2017, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič