Tor 13 Okt 2009

Sezona rezultatov se začenja

Vsakodnevno ugotavljamo, kako čas hito teče in tudi na borzi ni nič drugače. Če posameznik po praznovanju rojstnega dne le enkrat letno ugotovi, da je leto starejši in v mislih ugotavlja, kaj vse mu je leto prineslo, pa je pri podjetjih nekoliko drugače.

Objave poslovnih rezultatov so kvartalne, torej vsake tri mesece borzni analitiki in ostali strokovnjaki ugotavljajo, kakšno je bilo poslovanje in končen rezultat. Čas za zaključne račune imajo tako investitorji štirikrat na leto, pri čemer morajo biti še posebej previdni v zadnjem letu, saj se gospodarsko okolje hitro menja, zato so kratkoročne ocene še toliko bolj negotove. Tako smo v ZDA ponovno priča objavam poslovnih rezultatov, ki ima velik vpliv na gibanje cen delnic. Sezona rezultatov se tradicionalno prične s proizvajalcem aluminija Alcoa, ki je prvo podjetje iz indeksa Dow Jones, ki objavlja poslovne rezultate. Tako smo bili v sredo po koncu trgovanja priča otvoritvi sezone z zelo pozitivnim tonom, saj so analitiki pričakovali, da bo Alcoa objavila 9 centov izgube po delnici, dejanski rezultat pa je znašal 4 cente dobička. Prihodnji tedni bodo tako prinesli še ostale objave pomembnejših podjetij, ki bodo nakazovale, kakšno je poslovanje. Temu primerno lahko pričakujemo tudi gibanje cen delnic, kar smo videli tudi v preteklih dveh kvartalih, ko so dobri rezultati dvigovali cene delnic. Takrat so namreč objave večinoma presegale napovedi analitikov, stanje ekonomije in poslovnega okolja pa ni bilo tako slabo, kot se je pričakovalo.

Za dokončno razjasnitev doseženih rezultatov bo še posebej pomemben prihodnji teden, ko bomo priča objavam nekaterih največjih podjetij, ki bodo tako nakazovale splošen trend. V tednu od 12. do 16. oktobra bodo tako svoje poslovanje razkrili v torek Johnson & Johnson ter Intel, v sredo JP Morgan Chase, v četrtek Citigroup, Goldman Sachs, Nokia, Google ter IBM in v petek Bank of America ter General Electric. Prihodnji petek bomo tako že lahko vsaj nekoliko sešteli prikazano in ugotovili splošen prisoten trend. Ob pozitivnem zaključku lahko torej pričakujemo tudi temu primerna gibanja borznih tečajev, za splošno sliko pa bo vsekakor potrebno počakati prvi teden v novembru, ko se objave zaključijo. Poleg objav pa prispevka vsekakor ne moremo zaključiti brez omembe zlata, saj ravno v trenutku pisanja dosega nove rekordne vrednosti (v dolarski protivrednosti) in je tako za unčo potrebno odšteti okoli 1050 dolarjev.

Če smo v preteklosti omenjali, da se podaja na nove rekordne vrednosti preko 1000 dolarjev, je takšno napoved izpolnil relativno hitro, svoje pa je seveda dodala tudi izguba vrednosti ameriškega dolarja napram ostalim pomembnejšim svetovnim valutam. Podobno pozitiven trend opažamo tudi pri srebru, ki sicer (še) ni dosegel starih rekordnih vrednosti, je pa pridobil dobrih 20 odstotkov v zadnjih dveh mesecih, njegova vrednost pa znaša 17,7 dolarja za unčo.

Avtor: Jernej Kozlevčar, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več