Tor 19 Apr 2011

Sezona objav poslovnih rezultatov je tu

Borzno leto 2010 nadaljuje svoj pozitiven trend, kar je glede na optimistične novice in napovedi deloma tudi pričakovano. Zadnje objave makroekonomskih podatkov kažejo na nadaljevanje gospodarskega okrevanja in povečanje poslovne aktivnosti, na kar se odzivajo tudi borzni tečaji. Po zadnjih podatkih se počasi stabilizira tudi trg delovne sile, ki je dolgo kazal slabšo sliko, saj po zadnjih poročilih že ustvarja nova delovna mesta. Ravno visoka nezaposlenost še vedno predstavlja eno od glavnih težav hitrega gospodarskega okrevanja in prihodnje prosperitete, saj zavira potrošnjo kot eno glavnih gonil gospodarstva. Navkljub vsem pozitivnim objavam pa bodo po močnih rasteh tečajev vlagatelji iskali nove pozitivne novice, ki bodo osnova za nadaljevanje optimizma in morebitnih prihodnjih rasti.

Ena najpomembnejših kategorij so zagotovo poslovni rezultati podjetij, ki nam bodo veliko povedali o tekočem poslovanju podjetij in njihovemu odzivu na povečano gospodarsko aktivnost. Sezona objav poslovnih rezultatov za prvi letošnji kvartal se je tako pričela ta teden z objavo prvega podjetja iz indeksa Dow Jones in sicer aluminijskega velikana Alcoa. Tekom tedna sta od večjih podjetij svoje poslovanje razkrila še IT velikan Intel in banka JP Morgan, danes pred odprtjem ameriškega trga pa pričakujemo še objavi dveh najpomembnejših podjetij, General Electric in Bank of America. Obstoječe objave so večinoma presegale pričakovanja analitikov, pa tudi napovedi so bile zelo optimistične. Delnice Intela in JP Morgan so se z rastjo odzvale na poslovne rezultate, kar lahko razumemo kot pozitiven signal s strani borznih akterjev, ki so očitno po krepkih preteklih rasteh še vedno pripravljeni kupovati delnice omenjenih podjetij.

Tekom prihodnjega tedna tako pričakujemo še nekatere ostale objave velikanov ameriškega gospodarstva iz različnih gospodarskih sektorjev in takrat bomo že lahko naredili prve zaključne račune o preteklem poslovanju in pričakovanjih. Posebej bodo analitiki pozorni tudi na napovedi uprav družb o prihodnjem poslovanju, saj bodo ravno te informacije veliko povedale o pričakovani dinamiki, ki ima velik vpliv na ceno delnice. Veliko nam bo povedala tudi reakcija delniškega trga, saj moramo vedno dopustiti možnost, da je veliko dobrih novic že vključenih v obstoječe cene delnic. Ostale poslovne objave se bodo zvrstile do sredine maja, vmes pa bomo videli še kopico makroekonomskih. Pred poletnimi meseci bo torej polno novih informacij in novic, temu primerno pa lahko pričakujemo tudi živahno borzno dogajanje.

Avtor: Jernej Kozlevčar, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt