Pet 28 Okt 2011

Sezona objav poslovnih rezultatov

Ponovno smo v tistem delu borznega leta, ko podjetja razkrivajo svoje poslovne rezultate. Tako smo priča objavam rezultatov za tretji letošnji kvartal, kot vedno pa so pomembne tudi napovedi in pričakovanja o prihodnjem poslovanju. Do trenutka pisanja teksta je svoje poslovanje razkrilo 206 podjetij iz indeksa S&P 500, ki so ponovno v večini primerov presegli pričakovanja analitikov. Tako je 72 odstotkov objav preseglo pričakovanja analitikov, 12 odstotkov objav je bilo skladnih s pričakovanji in preostalih 16 odstotkov pod pričakovanji. Glede na število objav in nekatere objave posameznih največjih podjetij počasi že lahko zaključimo, da bo celotna sezona kvartalnih objav dobra, s čimer se tako nadaljuje trend preteklih nekaj kvartalov. Večina podjetij se je tako z različnimi ukrepi dobro prilagodila krizi in gospodarskemu okrevanju, kateremu priča smo od 2009 dalje, kar se kaže na dobrih poslovnih rezultatih. Dobiček na delnico indeksa S&P 500 tako že presega nivoje iz leta 2007, pri čemer napovedi analitikov za prihodnja leta predvidevajo solidne letne stopnje rasti. Med glavnimi objavami smo ta teden videli proizvajalca težke gradbene mehanizacije Caterpillar, ki je kot buldožer odpihnil pričakovanja, obenem pa podal optimistične napovedi za leto 2012, saj v svoji dejavnosti ne pričakuje večjega padca povpraševanja in stabilno svetovno gospodarsko rast. V tretjem kvartalu so tako dodatno zaposlili 4.800 ljudi, naročila dosegajo zgodovinsko najvišje vrednosti, pozitivnim novicam primerno je na dan objave skočila tudi cena delnice. Obrestuje se tudi pretekli prevzem Bucyrusa, ki je bil glede na videno zadetek v črno. Sezona objav se nadaljuje že danes pred odprtjem trga, ko bomo lahko analizirali naftnega giganta Chevron, proizvajalca pnevmatik Goodyear in farmacevtskega velikana Merck. Poleg rasti delniških trgov smo v zadnjih dneh tudi na račun depreciacije dolarja ter reševanja evropske dolžniške krize videli lepo rast cen surovin. Tako je zlato nadoknadilo del preteklih padcev, saj cena za unčo znaša okoli 1725 dolarjev, srebro je iz nivojev 30 skočilo na 34 dolarjev za unčo, precejšen popravek navzgor pa je beležila tudi cena bakra.

 

Avtor: Jernej Kozlevčar, upravljavec investicijskega sklada I, Triglav Skladi, d.o.o.

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo