Sre 29 Sep 2010

Septembrski optimizem ...

Približujemo se koncu meseca septembra, ko lahko z veseljem ugotovimo, da je glavnina svetovni delniških indeksov ta mesec beležila rast, čeprav se je v zadnjih dneh trg začel ohlajati ter vlagatelji že unovčujejo dobičke. Tako je glavni ameriški indeks S&P 500 ta teden dosegel štiri mesečni vrh, potem ko so bili objavljeni makroekonomski podatki, ki so v povprečju boljši od pričakovanj in se je strah med investitorji glede recesije z dvojnim dnom praktično razblinil. Po drugi strani je kazalec zaupanja gradbincev v ZDA na najnižji vrednosti v zadnjih 18 mesecih, dodaten optimizem na trg pa prinaša upanje oz. pričakovanja investitorjev, da bo ameriška centralna banka z izvajanjem ustreznih ukrepov nadaljevala spodbude gospodarstvu, kar pa se posledično odraža v padcu dolarja .

Ameriški urad za gospodarske raziskave je ta teden objavil, da se je najdaljša recesija po veliki depresiji v ZDA končala junija 2009 in je trajala 18 mesecev. OECD je v svojem polletnem poročilu zapisala, da so se ZDA uspele iz recesije izviti le za ceno visokega proračunskega primanjkljaja, ki še raste. Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj je obenem občutno znižala napoved o gospodarski rasti za največje svetovno gospodarstvo, ki bo po napovedih letos le 1,5 odstotna in v letu 2011 2,3 odstotna, medtem ko so še maja napovedovali, da bo rast bruto domačega proizvoda v prihodnjih dveh letih znašala 3,2 odstotka na leto. OECD v poročilu meni, da je prednostna naloga ameriške vlade umik davčnih olajšav, ki so bile uvedene v času prejšnjega predsednika Busha in sicer za gospodinjstva z več kot 250 tisoč dolarji zaslužka, ki se iztečejo konec leta. Po drugi strani pa je profesor na harvardski univerzi Martin Feldstein prepričan, da bi morala ameriška vlada podaljšati davčne olajšave za premožnejše za dve leti, saj bo v obratnem primeru primeru prišlo do še večje upočasnitve gospodarske rasti, ki lahko privede do nove recesije v prihodnjem letu. Gospodarska rast se je v ZDA v drugem četrtletju zmanjšala na 1,6 odstotka na letni ravni , medtem ko je bila v prvem 3,7 odstotna, v zadnjem četrtletju lanskega leta pa kar 5 odstotna.

Napovedi glede gospodarske rasti za največje evropsko gospodarstvo po pričakovanjih kažejo na to, da se bo nemška gospodarska rast po napovedih gospodarskega ministra v drugem polletju precej umirila, potem ko je v prvem polletju, preračunano na letno raven, dosegla kar devet odstotkov. Nemška vlada bo prihodnji mesec navzgor popravila napoved o letošnji gospodarski rasti, ki naj bi znašala 2,5 odstotka, kar je sicer manj od napovedi evropske komisije, ki je prešnji teden objavila, da bo nemško gospodarstvo letos zabeležilo rast v višini 3,4 odstotka. Za primerjavo slovenski Urad za makroekonomske analize in razvoj Sloveniji napoveduje 0,9 odstotno gospodarsko rast za letošnje leto.

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič