Pet 28 Feb 2014

Sektor zdravstvo in farmacija tudi letos navdušuje

Podjetja iz sektorja zdravstva in farmacije so lani že tretjo leto zapored dosegla višjo rast v primerjavi s splošnim delniškim indeksom, takšen trend pa se nadaljuje tudi letos, saj sektor ponovno izkazuje najvišjo donosnost. V dobrih treh letih premagovanje splošnega delniškega indeksa (skupaj z izplačanimi dividendami) tako znaša že več 50 odstotnih točk, samo v letošnjem letu ta razlika znaša skoraj neverjetnih 7 odstotnih točk. Kateri so glavni razlogi za takšno rast oz. premagovanje ostalih delniških naložb? V prvi meri lahko izpostavimo razloge, ki so dolgoročne narave ter se izkazujejo predvsem v demografskih trendih. V razvitih državah, ki še vedno predstavljajo daleč največji farmacevtski trg, se prebivalstvo stara, s čimer se povečujejo potrebe po izdatkih za zdravstveno varstvo. Vse bolj pomemben dejavnik postajajo trgi v razvoju, kjer se povečuje kupna moč prebivalstva in s tem izdatki za zdravstvo in kamor so se že v preteklih letih usmerila praktično vsa največja podjetja iz sektorja. Na pozitivne dolgoročne obete vpliva tudi konsolidacija podjetij v sektorju, s pomočjo katere si največja podjetja skušajo razširiti izdelčno paleto.

Nadaljuje se tudi rast novih izdelkov, predvsem na področju bioloških zdravil, prav omenjeni podsektor pa je v zadnjem obdobju glavni dejavnik rasti celotnega sektorja. Sektor kot celota sicer izkazuje vse nižjo rast obsega poslovanja, predvsem na račun izteka obdobja patentne zaščite nekaterih najbolj prodajanih zdravil v zadnjem desetletju, vendar so izpad prihodkov podjetja precej uspešno nadomestila z novimi izdelki ali pa z ukrepi prestrukturiranja in racionalizacije poslovanja. Podjetja se vse bolj osredotočajo na svojo osnovno dejavnost, z odprodajo neključnih divizij pa zagotavljajo vire za vračilo dela kapitala delničarjem, ki se je v zadnjih dveh letih izrazito povečal. Podjetja tudi izplačujejo nadpovprečno velik del ustvarjenega letnega dobička, kar okoli 50 odstotkov na letnem nivoju, kar je manj le od podjetij iz sektorja javne oskrbe in telekomunikacij, ki tradicionalno izplačujejo visoke dividende.

Avtor: Gašper  Dovč , upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.  

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt