Sre 17 Feb 2021

Segment »small cap« podjetij postaja vse bolj vroč

Na segmentu malih podjetij je bilo zelo vroče dogajanje v zadnjih tednih, povezano s forumom WallStreetBets na strani Reddit, kjer so člani foruma z množičnimi nakupi sprožili velikansko rast cene določenih delnic.

Od začetka lanskega oktobra smo priča zelo veliki rasti donosnosti tako imenovanih malih podjetij oziroma podjetij z nižjo tržno kapitalizacijo. To so podjetja, ki so na primer v ZDA zastopana v indeksu Russell 2000 oziroma MSCI Small Cap Indeks, njihova tržna kapitalizacija pa se giblje od 250 milijonov evrov do 12 milijard evrov (za primerjavo: tržna kapitalizacija našega največjega podjetja na ljubljanski borzi Krke znaša tri milijarde evrov). Segment malih podjetij je izredno zanimiv in zelo privlačen, dolgoročno pa obljublja večje donose, saj vlaganje v manjša in še neuveljavljena podjetja prinaša večje tveganje.

Od 9. marca 2009, ko je bilo zaradi finančne krize doseženo dno na kapitalskih trgih, je ameriški MSCI Small Cap Indeks dosegel 800-odstotno donosnost, medtem ko je osrednji ameriški indeks MSCI US, kjer so zbrana vsa največja ameriška podjetja, dosegel 677,8-odstotno donosnost, razlika v donosnosti znaša kar 121,5 odstotne točke, upoštevaje dividende, merjeno v evrih. V času hudih upadov tečajev zaradi izbruha COVID-19 marca lani je segment malih podjetij doživel hujše izgube od večjih podjetij, ko pa se je s cepivom pojavila luč na koncu predora in so bili vlagatelji vse bolj prepričani o okrevanju svetovnega gospodarstva, so množično vstopali na segment malih podjetij. Tako je indeks MSCI Small Cap od 1. oktobra lani do 4. februarja letos dosegel 36,7-odstotni donos, medtem ko je osrednji ameriški indeks MSCI US v istem obdobju dosegel »le« 14,1-odstotni donos, upoštevaje dividende, merjeno v evrski valuti.

Kako si lahko razlagamo tako velikansko razliko v donosu v tako kratkem obdobju?

Segment malih podjetij je bil zaradi razmer in negotovosti glede COVID-19 zelo podcenjen, obenem je bila slika glede okrevanja zelo nejasna. S prihodom učinkovitega zdravila pa se je čez noč vse obrnilo na glavo. Kapitalski trgi so učinkoviti in so hitro zaznali anomalije na trgu, prav segment malih podjetij pa je tisti, ki prvi in največ pridobi v času ekspanzije, saj je najbolj povezan z domačim gospodarstvom, kjer ustvari približno 90 odstotkov svojih prihodkov. Mala podjetja so nekakšen »znanilec pomladi« pri izhodu iz recesije, in če nas zgodovina prav uči, smo šele na začetku. V družbi Triglav Skladi smo se že leta 2006 odločili za ustanovitev sklada, ki vlaga zgolj v manjša podjetja - to je podsklad Triglav Hitro rastoča podjetja - saj smo se zavedali obilice priložnosti, ki jih ta segment ponuja. Danes z veseljem ugotavljamo, da je podsklad upravičil svoj obstoj.

Pri malih podjetjih je bilo zelo vroče dogajanje v zadnjih tednih povezano s forumom WallStreetBets na strani Reddit, kjer so člani foruma (mali vlagatelji, katerih število se je v zadnjem letu izredno povečalo) z množičnimi nakupi sprožili velikansko rast cene določene delnice, najbolj znana je Gamestop. Ob tem lahko rečem, da gre za izredno špekulativne nakupe, saj cena delnice sploh ne odseva notranje vrednosti podjetja, zato je vlaganje v take delnice izjemno nevarno in zelo špekulativno. V Triglav Skladih sledimo svoji filozofiji upravljanja, ki v prvi vrsti zasleduje skrbno izbiro naložb, katere osrednji dejavnik je rast, in to je točno tisti dejavnik, ki določa pomembnejši del povečevanja vrednosti podjetja in s tem naložbe. S tako skrbno izbiro dosegamo visoko naložbeno prepričanje, ki nam omogoča dolgoročno vztrajanje v naložbi.

Avtor: Mitja Baša, višji upravljavec investicijskih skladov

Objavljeno v: Moje finance, rubrika: Upravljanje v živo, datum: 17. 02. 2021

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi