Pet 21 Sep 2012

Še naprej rast

Zadnjih 14 dni je bilo za investitorje na delniških trgi res uspešnih. K temu so pripomogle predvsem centralne banke, ki so najavile nove spodbujevalne ukrepe. Prejšnji teden je ameriški FED objavil, da namerava vsak mesec odkupiti za 40 milijard USD hipotekarnih obveznic, pri čemer je plan odkupa obveznic časovno neomejen, trajal naj bi dokler se razmere v gospodarstvu ne bodo izboljšale. Trgi so verjetno bolj pričakovali potezo evropske centralne banke, ki je sicer bolj zadržana glede tiskanja denarja. Tudi evropska centralna banka investitorjev ni pustila na cedilu glede njihovih pričakovanj, in je najavila še večje nakupe obveznic držav, ki so v težavah. V tem tednu je sledila tudi japonska centralna banka, ki je podobno kot FED in ECB najavila dodatne nakupe obveznic, kar so tržni udeleženci pozdravili, in domači borzni indeks NIKKEI se je tisti dan okrepil.  Investitorji so zaskrbljeni tudi s pešajočo rastjo gospodarstva na Kitajskem. Kitajska gospodarska rast je sicer omejena z manjšim povpraševanjem v razvitih državah, predvsem v EU in ZDA. Po drugi strani nižja gospodarska rast na Kitajskem pomeni tudi manjše povpraševanje po surovinah, ter s tem slabše makroekonomske pogoje v državah izvoznicah surovin. Kitajska centralna banka je v zadnjih štirih mesecih že dvakrat znižala obrestno mero. Sedaj je bila na potezi vlada, da sprejme spodbujevalne ukrepe, ki se pričakujejo že kar nekaj mesecev. V tem mesecu so objavili, da bodo več namenili za izgradnjo infrastrukture. V ta namen naj bi porabili okoli 150 milijard USD (115 milijard EUR). Z omenjenimi sredstvi naj bi gradili predvsem podzemne železnice v večjih mestih ter ceste in pristanišča. Vlada je tudi obljubila, da bo v bližini večjih mest prodala zainteresiranim podjetjem zemljišča, na katerih bodo zrasla predvsem nova stanovanjska naselja. Kitajska se sooča z rastočimi cenami nepremičnin, eden od razlogov je tudi pomanjakanje zazidljivih zemljišč, predvsem v večjih mestih. S tem ukrepom so nekoliko omlili politiko omejevanja nepremičninskega trga, ki so jo sprejeli, da bi preprečili nastanek nepremičninskega balona.

Trgi so v preteklosti zelo pozitivno reagirali na podobne objave. Tudi tokrat je bila reakcija podobna. Razlika le v tem, da so bili ti ukrepi objavljeni v času, ko trg že dalj časa raste. To pa lahko pomeni, da so tržni udeleženci že dalj časa pričakovali tovrstne ukrepe, in da so njihovi učinki že bolj ali manj vkalkulirani v cene delnic. Kot vedno, previdnost tudi tokrat ni odveč. ž

 

Avtor: Matjaž Dlesk, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi