Pet 29 Sep 2006

Se bliža recesija?

Nepremičninski trg, ki je bil nekdaj glavni generator realne stopnje rasti BDP-ja, je postregel z mešanimi informacijami. Zmanjšalo se je namreč število novogradenj in prodaja obstoječih stanovanj; medtem ko je včeraj pozitivno presenetil podatek o prodaji novih stanovanj. Kljub temu se očitno ohlajanje nepremičninskega trga v ZDA nadaljuje in večina tržnih udeležencev meni, da dno še ni bilo doseženo. Čemu takšen poudarek nepremičninskemu trgu? Razne raziskave vedenja potrošnikov dokazujejo, da je močan impulz za povečano zasebno potrošnjo v preteklih letih predstavljalo naraščanje vrednosti nepremičnin. Z zmanjševanjem le teh in drugimi dejavniki, ki kažejo na postopno ohlajanje gospodarske moči, pa potrošniki povečujejo delež varčevanja. Tako sedaj lahko pričakujemo, da se bo zasebna potrošnja v ZDA, ki je bila pomembno gonilo svetovne gospodarske rasti v zadnjih nekaj letih, v prihodnje zmanjšala.
Ameriške zvezne rezerve, ki so na sestanku prejšnjo sredo po pričakovanjih pustile ključno obrestno mero nespremenjeno pri 5,25 odstotkih, so kot ključna dejavnika pri svoji odločitvi omenile ravno slabljenje nepremičninskega trga in zmanjšanje inflacijskih pritiskov. Mnenja glede prihodnjih odločitev FED-a do konca letošnjega leta so sicer deljena, vendar večina investitorjev verjame, da bo ostala na sedanjem nivoju. To naj bi hkrati pomenilo konec restriktivne monetarne politike, ki je trajala vse od junija 2004. Ob nadaljnjih slabih ekonomskih pokazateljih bomo lahko že v prvi polovici leta 2007 priča znižanju ameriške ključne obrestne mere.

Kaj pa Evropa? Inflacijski pritiski se tudi tu umirjajo. V Nemčiji se je v septembru stopnja inflacije zmanjšala za 0,7 odstotne točke na 1 odstotek; ugodna so tudi nadaljnja pričakovanja glede inflacije. Tudi povišanje stopnje davka na dodano vrednost iz zdajšnjih 16 na 19 odstotkov z začetkom leta 2007 naj ne bi pomembneje vplivalo na raven inflacije kljub pričakovanemu povečanju zasebne potrošnje do konca letošnjega leta.

ECB bo letos še dvakrat odločala o ključni obrestni meri evro območja. V začetku oktobra pričakujemo dvig za 25 bazičnih točk, več neznank pa je glede decembrske odločitve. Terminske pogodbe na obrestne mere kažejo na dva dviga do konca leta. Pokazatelji splošne gospodarske klime (npr. kazalec ekonomskega zaupanja, poslovni optimizem) v Evropi, predvsem Nemčiji, se slabšajo. Ob upočasnitvi gospodarske rasti lahko v prihodnjem letu pričakujemo konec monetarnega zategovanja tudi v evro območju.
Veliko podatkov torej daje slutiti, da se globalna gospodarska rast upočasnjuje. Poenostavljeno lahko rečemo, da je to pozitivna informacija za dolžniške, predvsem državne vrednostne papirje. Investitorji v lastniške vrednostne papirje pa se v takšnih razmerah pretežno usmerjajo v bolj defenzivne, stabilne sektorje z nižjim beta koeficientom, kot so denimo sektorji farmacije, hrane in pijače, potrošnih dobrin.

Simona Kovačič,
Triglav DZU
 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Obeti za tretje četrtletje 2021: Naložbeni komentar

Preberi več