Sob 7 Mar 2015

Sanje o dvoodstotni inflaciji

Pri »hišnemu« upravljavcu sredstev nemške zavarovalnice Allianz sem pred kratkim zasledil zbadljivo vprašanje: »Kaj imajo skupnega Evropa, Japonska in ZDA? Sanjajo o dvoodstotni inflaciji.« Seveda ne gre za sanje tamkajšnjih prebivalcev, temveč cilj denarne politike njihovih centralnih bank. Stremljenje k cenovni stabilnosti, v okviru katere so kot sidrno vrednost določili dva odstotka, omogoča posameznikom in institucijam ustrezno odločanje glede potrošnje in investicij.

Kot pojasnjuje pri Japonski centralni banki, nestanovitnost cen dobrin otežuje učinkovito alokacijo resursov, negativno pa lahko vpliva tudi na prerazdelitev dohodka. A zakaj dva odstotka? Njihovi ameriški kolegi razlagajo, da naveden odstotek na dolgi rok najbolj odgovarja njihovemu mandatu, to je stabilnosti cen in polni zaposlenosti. Pri Evropski centralni banki (ECB) dodajajo, da točkovna napoved ponazarja transparentnost njihovega delovanja, hkrati pa omogoča javnosti, da si oblikuje pričakovanja glede prihodnjih gibanj cen. S pozitivno ciljno inflacijo si pri ECB zagotavljajo tudi zadostno varnostno rezervo v primeru deflacijskih tveganj, saj začnejo pravočasno ukrepati.

O ravnanjih centralnih bank razvitega sveta v zadnjih letih je bilo že veliko napisanega in vsak vlagatelj, ki je vsaj količkaj seznanjen z dogajanjem na borzah, ve, da so veliko pripomogla k enemu najdaljših in najmočnejših bikovskih trendov v zgodovini. Ta četrtek smo tako dočakali pojasnila ECB, kako naj bi izvajali napovedano kvantitativno rahljanje. Kupovanje evrskih obveznic javnega sektorja se bo začelo v ponedeljek 9. marca in trajalo vsaj do septembra 2016 oziroma dokler ne bo dosežena inflacija v višini malo pod dvema odstotkoma. Nacionalne centralne banke bodo po kapitalskem ključu (deležu države v kapitalu ECB) na sekundarnem trgu odkupovale državne obveznice s preostalo ročnostjo od dveh do 30 let. Odkupi naj bi bili karseda cenovno nevtralni.

Zadnjo namero lahko pravzaprav že sedaj ovržemo. Cene obveznic držav evrskega območja namreč že dalj časa rastejo, še posebej po objavi sprejetja kvantitativnega rahljanja. In tako pridemo do drugega »razsvetljujočega« vprašanja Allianzovih upravljavcev: »Kaj predstavlja številka 1.800 milijard evrov? Vrednost dolgoročnih obveznic evro območja z negativno donosnostjo do dospetja.« In tako je prav, pojasnjuje ekonomist Nouriel Roubini, saj v gospodarstvu obstaja presežek agregatne ponudbe nad povpraševanjem, donosnih investicij pa je premalo za trenutni obseg prihrankov. Ravnotežne negativne obrestne mere naj bi spodbudile k zmanjšanju varčevanja in dvigu potrošnje, s tem pa okrepile gospodarsko rast.

 

Avtor: Gorazd Belavič, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 26, 7. 3. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS julij 2020

Preberite poročilo