Sob 8 Okt 2016

S severa proti jugu?

Lani je bila odprta povezava, prek katere so lahko tuji investitorji začeli investirati v borzo v Šanghaju.

Ta povezava, ki je omogočala tujim investitorjem dostop do šanghajske borze, ni doživela večjega razcveta. Razlog je mogoče iskati predvsem v dejstvu, da je v času uvedbe prišlo do izjemne rasti cen delnic na kitajskih borzah tako v Šanghaju kot v Shenzhenu in da zato delnice na teh trgih tujim investitorjem niso bile zanimive. Zdaj ko so cene delnic padle, bi pričakovali več interesa za nakup, vendar pa bo očitno treba počakati na vključitev kitajskih delnic na lokalnih trgih (borzi v Šanghaju in Shenzhenu) v priznane svetovne delniške indekse.

Trenutno se postavlja vprašanje, ali ne bi bila zanimivejša povezava proti jugu – torej da bi kitajski investitorji investirali v delnice, ki so uvrščene na borzo v Hongkongu?

Vrednotenja delnic, merjena s kazalnikom cena/dobiček na delnico, so, če primerjamo borzi v Hongkongu in Šanghaju, trenutno ugodnejša v Hongkongu. Obstajajo pa tudi drugi dejavniki. Potem ko je sredi lanskega leta prišlo do bistvenega padca tečajev delnic, so za investitorje spet postale zanimive nepremičnine. Tako je samo v letu dni v nekaterih mestih vrednost nepremičnin zrasla za več kot polovico in ponekod so že začeli uvajati omejevalne ukrepe pri nakupih nepremičnin, predvsem v primerih, ko nekdo že ima v lasti eno ali več nepremičnin. Vlagatelji bi se tako lahko spet zagreli za delnice. Drugi dejavnik je depreciacija kitajskega juana. Od začetka letošnjega leta do konca tretjega četrtletja letos je kitajski juan izgubil 2,5 odstotka vrednosti proti ameriškemu dolarju in investitorji želijo svoje prihranke držati v drugi valuti. Vrednost hongkonškega dolarja je vezana na vrednost ameriškega dolarja, tako da držanje delnic na hongkonški borzi pomeni tudi izpostavljenost na ameriški dolar.  

Borzni indeks kitajskih delnic, uvrščenih na borzo v Hongkongu (HSCEI), je v minulem četrtletju pridobil 8,5 odstotkov vrednosti, merjeno v evrih, kar ga uvršča med bolj donosnejše borzne indekse v azijski regiji v tem obdobju.

 

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 28, 8. 10. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič