Tor 17 Nov 2009

Rezultati poslovanja podprli borzno rast

Svetovni delniški indeksi se spet nahajajo blizu najvišjih letošnjih vrednosti. Ta teden, natančneje v sredo, je tako indeks največjih ameriških podjetij Standard and Poors 500 končno presegel tudi naslednjo psihološko pomembno vrednost, in sicer 1.100 indeksnih točk.

Rezultati poslovanja podjetij v tretjem četrtletju so tako očitno zadovoljili vlagatelje, ki so ocenili, da je obdobje največje gospodarske krize tudi v smislu dobičkov podjetij za nami.

Če se osredotočimo samo na zadnje objavljene podatke za podjetja iz globalnega delniškega indeksa Standard and Poors 1200 za tretje četrtletje leta 2009, lahko ugotovimo, da je kar 633 od 975 podjetij pozitivno presenetilo s svojim poslovanjem. Na drugi strani je le 268 podjetij od 975 podjetij analitike negativno presenetilo. Pri tem se je potrebno zavedati, da je povprečna stopnja rasti dobička na delnico znašala -36,4 odstotka glede na enako obdobje lanskega leta, le 303 podjetja od 975 pa so pri tem objavila dosegla pozitivno rast dobička. Pri tem seveda ni presenetljivo, da so le v sektorjih zdravstva in oskrbe podjetja v povprečju dosegla rast dobička, ravnem blizu lanskim pa so le še podjetja iz sektorja osnovnih potrošnih dobrin. Na drugi strani so se dobički najbolj znižali podjetjem v gospodarskih sektorjih surovin, energetike, potrošnih dobrin in industrijskih proizvajalcev. V teh podjetjih znašajo povprečni padci dobičkov glede na leto prej kar od 50 do 85 odstotkov. Kljub temu lahko torej ocenimo, da je preteklo četrtletje prineslo dovolj dobrih informacij, ki so vlagateljem na borzi prinesle pomiritev v zvezi s strahovi o pretirani rasti borznih indeksov od marca naprej. Vprašanje, ki pa se v zadnjih časih vse bolj izpostavlja v glavah vlagateljev, pa je, ali so ti rezultati dovolj dobra podlaga za nadaljnjo borzno rast.

Nekateri makroekonomski indikatorji tako še vedno kažejo dokaj nezavidljivo podobo predvsem ameriškega gospodarstva, čeprav se v zadnjem času vse več znakov obrača na boljše. Tako sta v torek tudi predsednika lokalnih izpostav ameriške centralne banke Yellen in Lockhart opozorila na dokaj anemično rast, ki se največjemu gospodarstva obeta v prihodnjih letih. Pri tem sta še posebej opozorila na ključni pomen nepremičninskega trga poslovnega sektorja, ki je še vedno v globoki krizi in ki bi lahko v prihodnje negativno vplival na manjši obseg kreditov in število zaposlenih. Po drugi strani sta opozorila, da ogromne neizkoriščene proizvodne kapacitete predstavljajo resno grožnjo stabilnim cenovnim razmeram v prihodnjih letih, saj delujejo izredno deflacijsko. Predsednika sta tako borznim udeležencem postregla z dodatnim razlogom za veselje, saj ta trditev implicira nadaljnje obdobje rekordno nizkih ravni temeljnih obrestnih mer.

Avtor: Rok Bertoncelj, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več