Pon 29 Jun 2015

Reševanje Grčije: proces v gradnji

V TOREK SE IZTEČE VELJAVNOST OBSTOJEČEGA PROGRAMA, HKRATI PA ZAPADE 1,6 MILIJARDE EVROV OBVEZNOSTI DO IMF

Pogajanja med grško vlado in evropskimi voditelji dosegajo nove mejnike. Četrtkov sestanek evrskih finančnih ministrov ni prinesel dogovora in potreben bo še peti v tednu dni.

Zunanji opazovalci se verjetno ne moremo izogniti vtisu, da se voditelji sestankovanja prav močno ne branijo. Iz tiskanih medijev bi sklepali, da so Cipras, Merklova, Juncker in še kdo, milo rečeno, precej zadržani drug do drugega. V večernih poročilih pa lahko vsem nestrinjanjem in zbadljivkam navkljub spremljamo tople objeme in humoristične vložke. Takšna je seveda visoka politika, ki jo spremlja ustrezen diplomatski bonton, a vseeno dajejo vtis, da prav utrujeni od sestankov niso.

Vrnimo se k skrajnemu roku. V torek, 30. junija, bo prenehal veljati program, v okviru katerega ima Grčija na voljo še 7,8 milijarde evrov. Kakšna bistveno nova ovira za Evropo to sicer ni. Prvič so jo premostili decembra lani, ko so dvomesečni zamik opravičevali s politično negotovostjo v Grčiji, drugič pa februarja letos z »izgovorom«, da nova Sirizina vlada potrebuje čas, da se spoprime z realnimi težavami. Tokratni primer je izziv predvsem zato, ker očitnega izgovora za podaljšanje ni, poleg tega pa je vprašanje, ali bi ga bilo sploh mogoče pravočasno potrditi v nacionalnih parlamentih.

Tudi podaljšanje samo Grčiji ne bo kaj dosti pomagalo pri poravnavi obveznosti do IMF. Vsaj ne, dokler ne bo mogla iz njega črpati sredstev. Omenjajo se sicer ideje, da bi grški dolg do IMF poravnala ECB z zaslužki iz grških državnih obveznic, nekateri opozarjajo tudi na morebitne rezerve v občinah in državnih institucijah. Četudi se najde denar, bodo problemi rešeni le do zapadlosti naslednje obveznosti. IMF kot tudi bonitetne agencije sicer neplačila ne obravnavajo kot nastanek nesposobnosti poravnavanja obveznosti (angl. »default«), temveč uporablja izraz zaostanek v plačilu (angl. »arrear«), kar pomeni, da vlagatelji zavarovanj zoper grški bankrot ne bodo unovčevali.

Če bo Grčija v zaostanku s plačilom, se bo znašla v družbi držav kot so Zimbabve, Sudan in Somalija. A posledice bi znale biti bolj boleče za IMF kot zanjo. Dokler se bo Grčija pogajala s svojimi upniki in bo obstajalo upanje za dogovor, bankrot v širšem smislu ni verjeten. S tem bodo Grki pridobili čas, hkrati pa imeli manj interesa za poplačilo vseh obveznosti do IMF (okoli 23 milijard evrov). IMF bi na drugi strani izgubil status preferiranega upnika, po katerem naj bi bil poplačan pred katerim koli drugim upnikom. Glavni ekonomist zavarovalnice Allianz opozarja, da IMF velja za glavnega gasilca v izrednih razmerah. Če se zgodi, da obveznosti do IMF ne bodo poravnavane, lahko države financerke zmanjšajo naklonjenost obstoju sklada.

 

Avtor: Gorazd Belavič, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, str. 22, 29. 6. 2015, rubrika: Trgi EU

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Obeti za tretje četrtletje 2021: Naložbeni komentar

Preberi več