Pon 29 Nov 2010

Reševanje držav članic EU

V zadnjih tednih je ponovno osrednja tema reševanje posameznih držav članic EU zaradi velikih finančnih težav. Maja ustanovljeni posebni sklad je takrat s 110 milijardami evrov reševal težave Grčije in finančni trgi so se pomirili, vsaj tako je bilo glede na prvotno reakcijo videti. Trg državnih obveznic je navkljub odločnemu nastopu EU in IMF ter 750 milijard evrov namenjenih reševanju kmalu začel kazati drugačno sliko. Zahtevani donos za grške državne obveznice se je v zadnjem času navkljub pomoči povečeval. Desetletna grška obveznica tako prinaša že 11,93-odstotni letni donos in je praktično na nivojih vrednosti, preden so bili maja sprejeti reševalni ukrepi. Takšno nezaupanje trgov v Grčijo lahko iščemo tudi v zadnjih novicah, ki prihajajo iz Aten. Proračunski prihodki niso na ravneh načrtovanih, zato bo primanjkljaj večji, potrebni pa bodo še dodatni varčevalni ukrepi, ki so že tako naleteli na oster odziv prebivalstva.

Če smo maja šele okvirno spoznali izraz PIIGS, pa danes prav dobro poznamo, katere države ga sestavljajo in kakšne težave imajo. V šestih mesecih se je finančna kriza znotraj EU toliko razplamtela, da praktično vsakodnevno beremo o Irski in Portugalski, vedno bolj pa se omenja tudi Španija. V zadnjih tednih se zahtevani donosi za državne obveznice omenjenih držav povečujejo, za desetletne obveznice tako v trenutku pisanja članka znašajo za Irsko 9 odstotkov, Portugalsko 7 odstotkov in Španijo 5,2 odstotka. Donosi so poskočili tako absolutno, kot tudi relativno glede na nemško državno obveznico. Finančne težave držav članic so se zaenkrat omejile samo na naštete države in samo ugibamo lahko, kakšna bi bila reakcija investitorjev, če bi se pojavila ugibanja o reševanju še kakšne druge večje evropske članice. Že morebitne težave Španije, katere ekonomija predstavlja 8,9 odstotka BDP-ja EU in je tako po velikosti ekonomije skoraj dvakrat večja kot Grčija, Irska in Portugalska skupaj, bi lahko predstavljale ogromen zalogaj, sploh če poleg dodamo še španski nepremičninski trg.

Član sveta ECB in predsednik nemške Bundesbank Axel Weber je včeraj sicer zagotovil, da je sredstev za reševanje dovolj, ter da Španija nikakor ne bo potrebovala pomoči, pod vprašaj pa ni postavil niti obstoj evra. Triinpetdesetletni Weber je zagotovo svetovno cenjen bančnik, ki se omenja kot najresnejši kandidat za predsednika ECB prihodnje leto, vendar bomo morali za končen izid tudi tokrat počakati na razplet dogodkov, največ pa nam bodo povedali predvsem trgi.

Avtor: Jernej Kozlevčar, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič