Pet 18 Maj 2007

Rekordne vrednosti

K podražitvi delnic so največ prispevale objave ugodnih makroekonomskih podatkov največjega svetovnega gospodarstva in Evrope, kjer se nadaljuje izredno močan val združitev in prevzemov in pa objave rezultatov poslovanja podjetij za prvi kvartal letošnjega leta. Izmed 346 podjetij, ki so uvrščena v glavni ameriški indeks S&P 500, in ki so do konca aprila objavila rezultate, jih je 75,4 odstotka objavila rezultate, ki so bili boljši ali v skladu s pričakovanji analitikov. Kljub temu pa je ameriški indeks prilagojen za evrsko valuto prinesel v letošnjem letu investitorju manjši donos, kot pa naložbe v evropski indeks. Tudi sicer so analitiki najbolj naklonjeni evropskemu trgu, zaradi podcenjenosti evropskih delnic glede na ostale razvite trge in pa zaradi prevzemnih aktivnosti, katerih skupni obseg poslov je zgolj v zadnjih šestih tednih znašal 120 milijard evrov. Razloge lahko iščemo v poceni kreditiranju, relativno ugodnim vrednotenjem delnic, močni podjetniški likvidnosti, privatnemu kapitalu in novim denarnim tokovom.

Ena od trenutnih značilnosti svetovnih trgov je, da se povečujejo apetiti po tveganju, kar pomeni, da so investitorji vedno bolj naklonjeni višjemu tveganju, na kar kažejo tudi kreditni pribitki, ki so na najnižjih ravneh v zadnjih letih. To nadalje pomeni, da bodo rasle naložbe v svetovne delnice, kjer bi predvsem izpostavil naložbe na hitro razvijajoče se trge, čeprav lahko tu naletimo na problem likvidnosti posamezne naložbe. Pri izbiri delnic bi se v prvi fazi osredotočil na tri dejavnike in sicer pričakovanem dobičku podjetja, močni in zdravi bilanci in potencialu glede prevzemnih aktivnosti podjetja.

Še večjo rast ko na svetovnih trgih beležimo na ljubljanski borzi, kjer je glavni indeks SBI20 ta teden presegel mejo 9.000 točk in se suvereno približuje magični meji 10.000 točk. Dražijo se skorajda vse delnice, rast pa je vzpodbujena z velikimi prilivi svežega kapitala na borzo, tako preko vzajemnih skladov kot preko borznega trgovanja. Po drugi strani pa je ponudba glede na povpraševanje precej šibka in tečajem ni težko dosegati novih rekordnih vrednosti, ki smo jim sicer priča že kar nekaj časa. Če bi pogledali vrednotenja in rezultate podjetij za prvi kvartal letos, bi ugotovili, da se tudi naš trg približuje vrhu ter da je prostora za rast vedno manj, toda pustimo se presenetiti. Dejstvo je, da je evropsko gospodarstvo in okolje ugodno, tu pa ima večina slovenskih podjetij največ poslovnega sodelovanja, kar pomeni, da gre pričakovati za letošnje leto zelo dobre rezultate, ki bodo opravičili dejansko ceno delnic na borzi.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi