Pet 19 Okt 2007

Rekordne cene nafte

Ta teden je zaznamovala cena nafte, ki je dosegla vrh pri 89 dolarjih za sodček, trenutno pa se je ustalila na dobrih 87 dolarjih, predvsem na račun poročila, da so se ameriške zaloge nafte povečale za dvakrat več od pričakovanj.

Glavni razlog za skok cene je bila odločitev turškega parlamenta, da dovoli vojaško posredovanje proti Kurdom na severu Iraka, kar bi pomenilo dodatno nestabilnost v državi, ki drži tretje mesto po svetovnih zalogah nafte. Analitiki sicer napovedujejo, da bo cena črnega zlata v prihodnje padla, saj je nafte več kot dovolj, če le ne bo kakšne večje krize oz. nestabilnosti.

Delniški trgi so v znamenju četrtletnih objav rezultatov podjetij za tretji kvartal. Dobički so zrasli za več od pričakovanj v 72 odstotkih od 71 podjetij v indeksu S&P 500, ki so do sedaj objavila rezultate. To je glede na pretekle probleme s krizo na hipotekarnih posojilih dober znak, ki daje trgu zagon, a je vendarle še prehitro sklepati, kakšna bo povprečna rast dobičkov. Nove vsakodnevne objave bodo še naprej vsaj delno krojile usodo gibanja cen delnic, zato lahko iz tega naslova pričakujemo tudi povečano volatilnost.

Vodilna svetovna valuta dolar še naprej izgublja na vrednosti. Vzrok je v pričakovanju investitorjev, da bo ameriška gospodarska rast zaradi krize na nepremičninskem trgu nižja od pričakovanj, kar nadalje pomeni, da bo FED v prihodnjih mesecih obrestno mero najverjetneje moral še znižati. Na finančnih trgih obstaja trenutno 54 odstotna verjetnost, da bodo ameriške zvezne rezerve na naslednjem zasedanju 31. oktobra znižale obrestno mero za 25 bazičnih točk.

Zvezda na svetovnih trgih je letos zagotovo Kitajska, ki z močno gospodarsko rastjo, reformami, bližajočimi olimpijskimi igrami in še bi lahko našteval, daje domačim delnicam podlago za rast, ki ji skorajda ni videti konca. Predvsem zaradi bojazni pred nastajanjem balona na delniškem trgu, poskušajo borzni regulatorji iskati poti, kako bi se temu izognili oz. ga vsaj omilili. Eden od zadnjih predlogov, zaradi katerega je indeks CSI 300 padel največ v zadnjih petih tednih, je zmanjšanje vrzeli med delnicami A kotacije na celini in delnicami H kotacije v Hong Kongu. To zmanjšanje naj bi dosegli z mehanizmom arbitraže. Zaradi regulacije in zaprtosti kitajskega delniškega trga so namreč delnice A kotacije precej dražje od delnic istih podjetij, ki kotirajo v Hong Kongu. Za primerjavo naj povem, da se z delnicami A kotacije v indeksu CSI 300 trguje po 54 kratniku dobička, medtem ko se v H kotaciji trguje po 31 kratniku. Če bo plan potrjen, lahko pričakujemo še strmo rast cen delnic na hongkongškem trgu, ki so letos v povprečju porasla za 91 odstotkov. Seveda pa je pri investiranju potrebno biti previden ter upoštevati tveganja in pa vrednotenja, ki v končni fazi pripeljejo do dejanske vrednosti delnice na borzi, zato ne gre enostavno pričakovati ene same poti - navzgor!

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt