Sob 3 Okt 2015

Regija rastočih trgov spet v središču pozornosti

Letošnje poletje je minilo v znamenju obsesivne osredotočenosti kapitalskih trgov na centralno banko Združenih držav Amerike. Ta naj bi namreč po njenih lastnih napovedih sredi septembra končno začela zviševati ključno obrestno mero, kar naj bi pomenilo zmagovito vrnitev k normalizaciji izredne monetarne politike, ki smo ji bili priča v zadnjih letih. Vlagatelji so v luči grške krize in ohlajanja na Kitajskem ter v širši regiji rastočih trgov o tem vse bolj dvomili in na koncu so v igri »kdo bo koga« potegnili daljšo. Med dvobojem centralne banke in vlagateljev je iz izjav članov odbora guvernerjev postalo jasno, da bo ne glede na to, kdaj se bo normalizacija obrestnih mer začela, njena hitrost zelo zmerna. S tem je bil odpravljen morda še večji dejavnik tveganja kot samo dejanje začetka dvigovanja.

Pozornost vlagateljev se je tako preselila v regijo rastočih trgov, ki v zadnjih mesecih v primerjavi z regijo razvitih trgov vse bolj peša. Če so bile že prej vidne razpoke v posameznih državah – najbolj očitno v s sankcijami in upehano valuto obremenjeni Rusiji ter v Braziliji, kjer se zdi, da gre prav vse narobe – je zlom kitajskega borznega balona, ki se je začel junija in se po neverjetni seriji izvirnih ukrepov kitajskih oblasti vendarle končal dva meseca kasneje, dokončno postavil regijo na naslovnice dnevnih finančnih časopisov. Odziv kitajskih oblasti je bil pričakovan, saj so predstavili nove spodbude za infrastrukturne projekte kot jedro fiskalnih spodbud in preko znižanja obveznih rezerv, ključne obrestne mere ter nekaterih dodatnih ukrepov uvedli ohlapnejšo monetarno politiko. Po pričakovanjih analitikov jim je s tem uspelo umiriti upadanje pričakovanj o višini gospodarske rasti in hkrati ponuditi podporo vsem državam, ki so preko ekonomskih tokov tesno povezane z usodo kitajskega gospodarstva. Glede na to, da se te že tako ali tako soočajo z upadanjem cen surovin in energentov ter zgoraj omenjeno negotovostjo glede centralne banke Združenih držav Amerike, so te ukrepe zagotovo pozdravile z velikim olajšanjem.

 

Avtor: Rok Bertoncelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 32, 3. 10. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič