Čet 2 Jun 2011

Reforme na vidiku

Delnice na svetovnih borznih parketih se cenijo in dosegajo najnižje ravni v zadnjih dveh mesecih, kar nekako sovpada z rekom »prodaj v maju in odidi stran«. Razlog za tak prodajni pritisk tiči v strahu oz. zaskrbljenosti glede proračunskega dolga nekaterih evropskih držav, ki že vpliva na makroekonomske kazalnike, in pa v gospodarskem okrevanju evropskih držav, ki naj bi bi se po revidiranih napovedih znižalo . Zadnje objave nekaterih podjetij so bile manj optimistične, kar je dodatno prispevalo k prodajnemu pritisku na borzah. Bonitetna hiša Standard & Poor's je v zadnjem poročilu posvarila, da utegne znižati bonitetno oceno Italiji, potem ko je bonitetna hiša Fitch Ratings že znižala bonitetno oceno Grčiji na B+.

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je pozvala ZDA in Japonsko, da morata predstaviti načrt, kako bosta zmanjšali proračunski primanjkljaj, saj se svetovno gospodarstvo krepi. Stabilizacija proračunskega primanjkljaja je ključnega pomena za mnogo ostalih držav ter tudi za valutna razmerja. OECD je sicer ohranila napovedi glede gospodarske rasti, kar pomeni, da bo svetovno gospodarstvo letos zraslo za 4,2 odstotka, leta 2012 pa za 4,6 odstotka, obenem pa je zvišala napovedi glede gospodarske rasti za ZDA, kjer naj bi letos rast znašala 2,6 odstotka, medtem ko so novembra napovedovali le 2,2 odstotno gospodarsko rast.

Glavna razloga za zaskrbljenost svetovnih investitorjav sta dva in sicer spiralni proračunski deficit v ZDA in na Japonskem na eni strani ter visoke cene energentov na drugi strani. Proračunski primanjkljaj v ZDA bo do konca leta dosegel 101,1 odstotka BDP in 107 odstotkov konec leta 2012, kar pomeni, da bo v kratkem potrebne korenite spremembe v davčni zakonodaji in na drugi strani pri trošenju državnega denarja. Na Japonskem bo proračunski primanjkljaj konec leta dosegel 212,7 odstotka BDP in 218,7 odstotka konec leta 2012. Gospodarska rast bo letos zaradi vpliva potresa in cunamija negativna ter bo znašala -0,9 odstotka, leta 2012 pa naj bi rast dosegla 2,2 odstotka BDP. Za boljšo prihodnost bodo ključne reforme na trgu dela, davčne reforme in zmanjšanje vladnega trošenja denarja, s ciljem zagotoviti stabilnost javnih financ in uravnoteženega proračuna. Obenem bo potrebno zagotoviti učinkovitost javnih uslužbencev ter s pokojninsko reformo zaradi demografskih značilnosti zvišati upokojitveno starost.

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi