Čet 20 Dec 2007

Recesija pred vrati?

Na svojem zadnjem zasedanju letos so zvezne rezerve še enkrat znižale ključno obrestno mero za četrt odstotne točke, a trg s tem ni bil zadovoljen. Vse bolj se med investitorji namreč pojavlja strah, da je recesija že blizu. Nekdanji dolgoletni šef zveznih rezerv Greenspan, ki velja za enega najbolj vplivnih finančnikov na svetu, meni da obstaja okrog 50 odstotna možnost recesije v naslednjem letu.

Centralna banka se precej trudi, da bi preprečila najhujše, in sicer z zagotavljanjem dodatnih sredstev, s katerimi želijo zagotoviti likvidnost bankam in tako rešiti krizo na trgu drugorazrednih hipotekarnih posojil. Kljub velikim finančnim injekcijam se učinki zaenkrat še ne poznajo. Draga izposoja denarja ima za sabo še eno posledico in sicer je to upad vala združitev in prevzemov. Le ti naj bi se najbolj zmanjšali na ameriškem kapitalskem trgu in manj v Evropi, medtem ko naj bi bil trend na rastočih trgih še vedno močen.

Če se sprašujemo zakaj ni FED bolj radikalno znižal temeljne obrestne mere, ki je eno glavnih orožij v boju proti recesiji, je odgovor inflacija. Zadnji objavljen podatek o ameriški inflaciji za mesec november kaže na uresničitev napovedi o njeni rasti. Indeks cen potrošnih dobrin, ki vključuje hrano in energijo, je minuli mesec zrasel za 0,8 odstotka, kar je največ v zadnjih dveh letih. Indeks inflacije, ki ga najbolj gleda FED in izključuje cene hrane in energije, je letos zrasel za 1,9 odstotka in je zaenkrat znotraj začrtanih meja.

In kaj lahko pričakujemo? Glede na trenutno raven obrestnih mer so delnice na ključnih razvitih delniških trgih podcenjene, kar je posledica višje zahtevane stopnje donosa zaradi velike negotovosti. Ko se bo stanje na trgih umirilo in ko bo postalo bolj jasno, kaj bo z ameriškim gospodarstvom, lahko pričakujemo trend rasti lastniških vrednostnih papirjev. A ne bodimo preoptimistični. Dejstvo je, da so rasti dobičkov v zadnjih letih nadpovprečne in je težko pričakovati, da se bo to v nedogled nadaljevalo. Tudi profitne marže v svetu so na rekordnih zgodovinskih ravneh, kar pomeni, da lahko v bodoče pričakujemo njihovo umiritev. Če povzamem bo prihodnje leto ob predpostavki, da ne bo večje krize, prineslo nekje povprečne donose, vsaj tako kažejo trenutne razmere.

Kje torej nalagati? Med najbolj obetavne trge spadajo azijske borze seveda z izjemo Japonske, a je treba dodati, da se tu vlagatelj sooča z večjim tveganjem. Glavna gonilna sila je Kitajska, ki s svojo hitro gospodarsko rastjo in ogromnim trgom pozitivno vpliva na celotno regijo, po drugi strani pa je vpliv Amerike precej šibek. Med najbolj perspektivnimi panogami bi za naslednje leto izpostavil energetski sektor, kljub temu da je že letos najdonosnejši. Glavni argument je »visoka« cena črnega zlata, po kateri se povpraševanje iz dneva v dan povečuje. Po mnenju mnogih analitikov imajo prav azijska energetska podjetja največji potencial, da bodo to izkoristila.

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.
 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo