Pet 13 Jan 2012

Razvite države na robu recesije, rastoče imajo visoke rasti

Četudi smo pred kratkim obrnili nov koledarski list, se na makroekonomskem in političnem področju reševanja evropske dolžniške krize ni zgodilo nič pomembnejšega. Kot kaže so vsi zainteresirani, od politikov do bančnikov in borznikov, še vedno pod vplivom mehurčkov novoletnega šampanjca, še verjetneje pa od darila, ki jim ga je še nekaj dni pred iztekom leta 2011 podaril predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi. Triletna operacija financiranja, ki jo je Evropska centralna banka ponudila poslovnim bankam, je omilila naraščajoči pritisk na najbolj kritični državi evropske periferije Italijo in Španijo.

Dobre donosnosti borznih indeksov ob zaključku turbulentnega leta 2011 in tudi v začetku leta 2012 lahko pripišemo tudi presenetljivo dobrim makroekonomskim novicam iz Združenih držav Amerike. Pri tem se je potrebno zavedati, da so bili predmet omenjenih objav pretežno kazalci, ki kažejo preteklo in sedanje stanje gospodarstva, medtem ko kazalci, ki jih uporabljamo pri napovedovanju prihodnjega stanja gospodarske aktivnosti, tudi v Združenih državah Amerike kažejo na veliko možnost recesije. Ta je v Evropi za leto 2012 že bolj kot ne znano in sprejeto dejstvo, ki ga bo težko spremenila tudi morebitna revolucionarno uspešna sprememba v monetarni politiki Evropske centralne banke.

V regiji rastočih držav se po drugi strani še vedno srečujejo s pričakovanimi gospodarskimi rastmi v višini okoli 5 odstotkov. Pri tem je razveseljivo, da tudi v primeru gospodarskega ohlajanja razvitega sveta bilance rastočih držav še vedno in z lahkoto omogočajo različne oblike izrednih fiskalnih in monetarnih ukrepov, s čimer bi lahko rastoče države preprečile prehitro približevanje stopenj gospodarske rasti abscisni osi v spodnji sliki.

Precej boljši gospodarski obeti pomenijo tudi bolj privlačne možnosti investiranja prihrankov. Kljub večjemu tveganju v primerjavi s sorodnimi naložbami v razvitem svetu, so pričakovane donosnosti tako delnic kot obveznic in seveda tudi valut držav iz regije rastočih trgov bistveno višje kot v regiji razvitih trgov. Kot primer navajam naložbeni razred obveznic v lokalnih valutah (ruskih rubljih, malezijskih ringgitih, brazilskih realih ipd.), katerih pričakovana donosnost v letu 2012 znaša okoli 10 odstotkov. Del donosnosti naj bi izviral iz naslova visokih kuponskih obrestnih mer obveznic, del pa iz naslova pričakovane apreciacije lokalnih valut v primerjavi z evrom, ki naj bi zaradi mencanja evropskih birokratov še naprej izgubljal vrednost. 

Avtor: mag. Rok Bertoncelj, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d. o. o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič