Pet 21 Okt 2011

Razvijajoče države ohranjajo finančno stabilnost

Delniški trgi so nas po doseženem dnu v začetku oktobra razveselili s približno 10-odstotno rastjo. Navkljub prevladujočim novicam o rahlem ohlajanju gospodarstev od Kitajske do Evrope in tudi Združenih držav Amerike, so se vlagatelji raje oprli na najnovejše obljube evropskih politikov, ki so se v začetku meseca zavezali k razgrnitvi novega načrta za rešitev dolžniško-bančne krize evro območja. Nesoglasja, ki smo jim bili priča ta teden, kažejo, da njihova stališča še zdaleč niso usklajena, točko trenja pa predstavlja predvsem razmerje med Evropsko centralno banko in mehanizmom ESFS. To je tudi razlog, da lahko kljub občutni rasti delniških indeksov govorimo zgolj o šibkem tehničnem popravku, saj rast spremlja le nizek promet, ki bolj nakazuje na zapiranje kratkih pozicij kot na globalni premik vlagateljev v bolj tvegane naložbe. Za to bo potrebno počakati na podrobnosti morebitnega dogovora Merkel-Sarkozy.

Z vsakim pretečenim dnem pa se poslabšuje relativna moč evro območja v primerjavi z drugimi regijami sveta. Tako je napoved rasti bruto domačega proizvoda za »evropskega gospodarskega tigra« Nemčijo za leto 2012 le še en odstotek. Podobne trende beležijo tudi v ZDA, medtem ko so napovedi za regijo rastočih trgov še vedno ugodne, saj naj bi njihova rast v letu 2012 znašala 6,3 odstotka in v letu 2013 6,2 odstotka. V luči trenutne dolžniške krize pa še bolj navdušuje njihova finančna stabilnost, saj je zadolženost nizka, tekoči in proračunski primanjkljaji pa nizki oziroma nemalokrat kar presežki.

Velike razlike v finančni in ekonomski kondiciji omenjenih regij se kažejo tudi v vse večjem zanimanju vlagateljev za regijo rastočih trgov, bodisi v obliki delniških, obvezniških ali celo valutnih naložb. Kljub temu, da so lahko izgube v regiji rastočih trgov v trenutkih paničnih prodaj in zatekanju k najbolj varnim naložbam večje od izgub v regiji razvitih trgov, se na daljši rok izkaže večja fundamentalna vrednost regije rastočih trgov, na podlagi katere lahko vlagatelji upravičeno pričakujejo višje donosnosti. Ta zakonitost se je potrdila tudi v času gospodarske krize iz let 2007 in 2008 ter kasnejšega okrevanja in je jasno razvidna iz spodnje slike.

Tako lahko tudi v prihodnje na delniških, obvezniških in valutnih trgih regije rastočih trgov zaradi boljših makroekonomskih značilnosti pričakujemo višje donosnosti. Zato je za vlagatelje razveseljivo, da se ponudba skladov na slovenskem trgu na tem področju širi in od začetka meseca oktobra vključuje tudi sklad obveznic v lokalnih valutah (indonezijska rupija, malezijski ringit, ruski rubelj, brazilski real itd.), katerega uspešnost gre na račun tako dohodka iz obvezniških naložb iz regije rastočih trgov kot ugodnega gibanja lokalnih valut v primerjavi z evrom.

Avtor: mag. Rok Bertoncelj, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d. o. o.

 

Gibanje indeksa državnih obveznic v lokalni valuti regije rastočih trgov (EMLC) in indeksa državnih obveznic evro območja (EUR) od leta 2007  (Vir: Bloomberg):

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt