Pet 16 Mar 2012

Razveseljiv začetek leta se nadaljuje

Za nami je še en teden, ki so ga spremljale razveseljive novice iz borznega parketa. Tovrstnih tednov je bilo letos že precej, vsekakor pa več kot smo upali ob prehodu v novo leto. Tako lahko ugotovimo, da so po dveh mesecih in pol donosnosti največjih delniških indeksov naravnost fantastične. Tako so indeksi razvitih gospodarstev v povprečju pridobili okoli 10 odstotkov, pri čemer od pomembnejših prednjačita nemški DAX in francoski CAC, medtem ko na repu razpredelnice najdemo delniške indekse Italije in Španije. Še višjo donosnost beležijo delniški indeksi držav regije rastočih trgov, saj ta znaša v povprečju 15 odstotkov.

Podobna razmerja najdemo tudi na trgu obveznic, kjer je tudi opazna večja želja vlagateljev po sprejemanju tveganja. Tako so evropske državne obveznice letos v povprečju pridobile 4,1 odstotka, malce bolj tvegane evropske podjetniške obveznice pa 4,3 odstotka. Za odlično naložbo so se tudi tokrat izkazale obveznice iz regije rastočih trgov, saj je indeks obveznic v lokalni valuti višje za 7,9 odstotka. Ne nazadnje lahko izpostavimo tudi zlato, ki se je okrepilo za dobrih 7 odstotkov.

Razloge za nadaljevanje pozitivnega trenda lahko najprej iščemo v dokaj rednih solidnih makroekonomskih objavah. To velja sicer predvsem za gospodarstvo Združenih držav Amerike, v manjši meri pa za Evropo, kjer prihaja do izraza razlika med jedrnim in obrobnim delom. Za regijo rastočih trgov so sicer značilna postopna znižanja makroekonomskih ocen, vendar predvsem na podlagi težav v zunanji trgovini, torej slabših razmer v državah trgovinskih partnericah. Še vedno pa je regija rastočih trgov kar se tiče ekonomskih kazalcev v absolutnem smislu bistveno bolj privlačna od regije razvitega sveta.

Kljub vsemu pa je potrebno priznati, da je imela bistven delež pri letošnji uspešnosti borznih indeksov politika centralnih bank (tokrat predvsem evropska ECB, pa tudi japonska BoJ), ki so preko LTRO in drugih mehanizmov na trge prelile približno tisoč milijard evrov. Ti sedaj neposredno podpirajo nekatere bolj tvegane naložbe kot so obveznice periferne Evrope ali pa posredno kar celoten spekter bolj tveganih naložb. Dvomi o vzdržnosti trenutne rasti so zato vse bolj črno-beli, saj se analitiki delijo na tiste, ki vidijo v trenutnem dogajanju začetke novega bikovskega trenda ter na tiste, ki v nekaterih makroekonomskih in finančnih kazalcih opažajo naraščajoče tveganje za vlagatelje. Samo zgodovina nam bo povedala, kdo je imel prav.

 

Avtor: mag. Rok Bertoncelj, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d. o. o.

Slika: Gibanje delniškega indeksa S&P Global 1200

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več