Pon 27 Feb 2017

Razpoloženje v Hongkongu veselo

Potem, ko investitorji na hongkonški borzi lani večinoma niso zaznavali dobičkov, so letos lahko bolj zadovoljni. Borzni indeks kitajskih delnic, uvrščenih na borzo v Hongkongu (HSCEI), je od začetka letošnjega leta namreč pridobil že 12 odstotkov vrednosti.

Lansko leto je minilo v znamenju pesimizma glede prihodnosti kitajskega gospodarstva in tudi na borzah ni bilo čutiti posebno pozitivnega razpoloženja. Prav tako je kitajski juan izgubljal vrednost tako proti evru, kot tudi proti ameriškemu dolarju. Kitajski investitorji so iskali načine, kako zaobiti vse bolj poostrene ukrepe za preprečevanje odliva kapitala iz države in kupiti tujo valuto. Kljub ukrepom je vrednost kitajskih deviznih rezerv letos padla pod mejo 3000 milijard ameriških dolarjev, medtem ko so še v letu 2014 te rezerve znašale okoli 4000 milijard USD.

Letos so se podatki o industrijski proizvodnji nekoliko izboljšali in investitorji imajo več upanja, da bo kitajska gospodarska rast ostala na ravni med 6,5 in sedmimi odstotki. Razpoloženje na borzi v Hongkongu se je opazno izboljšalo. Poleg nakupov tujih investitorjev je letos mogoče opaziti predvsem nakupe kitajskih vlagateljev. Ti zaradi pričakovane depreciacije kitajskega juana izkoriščajo eno od možnosti za pridobitev izpostavljenosti na tujo valuto, to je z nakupom delnic podjetij, ki so uvrščene na borzo v Hongkongu.

Hongkong ima svojo valuto, hongkonški dolar, katerega vrednost je vezana na ameriški dolar. Delnice kitajskih podjetij so navadno poleg na eno od domačih borz (v Šanghaju oziroma Shenzhenu) uvrščene tudi na borzo v Hongkongu. Ker tok kapitala med omenjenimi borzami ni povsem prost, arbitraža ne deluje, in so cene za iste delnice na različnih borzah različne. Trenutno so cene delnic na borzi v Hongkongu povprečno nižje, vendar se z rastjo tečajev delnic ta diskont trenutno zapira. 

Graf: Gibanje borznega indeksa HSCEI v letošnjem letu. 

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi

Delo P&D, str. 20, 27. 2. 2017, rubrika: Trgi v razvoju

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič