Pet 15 Feb 2019

Razpoke v britanskem gospodarstvu

»Slaba publiciteta ne obstaja!« Citat nekdanjega ameriškega zabavljača in lastnika cirkusa Phineasa T. Barnuma uporabljajo številni, v zadnjih letih pa bi prav prišel tudi Britancem. 

Od referenduma o izstopu iz EU se namreč tamkajšnji politiki vztrajno sramotijo z nedoseženimi pogajalskimi cilji, s pretečenimi roki in parlamentarnimi prerekanji, ki jih s svojim »orrrdaaa, orrrdaaa« (angl.: »order, order«) poskuša preglasiti John Simon Bercow, predsednik britanskega parlamenta. Koristi publicitete gor ali dol, dogajanje je precej pod častjo za prvo industrijsko državo in nekdanjo globalno velesilo. Konec koncev je Velika Britanija velika tudi po današnjih merilih, saj gre za peto največje svetovno gospodarstvo.

Nenavaden je že sam proces brexita, katerega drobovje nam predstavi film Brexit: The Uncivil war. Ključno sporočilo, ki sem ga odnesel od gledanja filma je, da so za zaplet odgovorni povsem drugi ljudje od teh, ki sedaj odmotavajo brexitski klobčič. Glavni strateg in nositelj zaslug za zmago tabora za izhod iz EU, Dominic Cummings, ki naj bi s pomočjo računalniških strokovnjakov pred referendumom poslal milijardo prilagojenih nagovorov britanskim volivcem, je danes daleč od osrednjega političnega dogajanja. S političnega parketa se je takoj po referendumu umaknil tudi Nigel Farage, ki je bil s svojo stranko UKIP najglasnejši nasprotnik EU v času referendumske kampanje. Post-referendumske posledice trenutno ureja Theresa May, ki pa se je pred referendumom zgolj iz ozadja zavzemala za obstanek v EU. No, tudi njena usoda naj bi bila po poročanju angleških medijev na začetku tega tedna zapečatena letos poleti.

Kljub velikosti britansko gospodarstvo ni odporno proti veliki negotovosti, ki jo v obliki dvoletnega roka za izstop države iz EU determinira 50. člen Lizbonske pogodbe. To kažejo zadnji makroekonomski podatki, pa tudi opozorila iz centralne banke. BDP Velike Britanije je v zadnjem lanskem četrtletju zrasel za le 0,2 odstotka na četrtletni oziroma 1,3 odstotka na letni ravni, pri čemer je gospodarstvo zgolj v decembru raslo celo padlo za 0,4 odstotka. V zadnjem četrtletju je na gospodarsko dinamiko negativno vplival padec poslovnih investicij, ki so pešale celotno lansko leto. Sredi prejšnjega tedna je britanska centralna banka znižala napoved rasti BDP za 2019 z 1,7 odstotka na 1,2 odstotka, kar bi bila najšibkejša rast po finančni krizi. Tako obsežno znižanje napovedi je posledica hkratnega učinkovanja brexitske negotovosti in upočasnjevanja globalne rasti. Da je britanska predelovalna dejavnost prizadeta, kaže tudi decembrski padec industrijske proizvodnje za 0,5 odstotka. Vprašanje je, koliko časa bo še vzdržala potrošniška aktivnost. Potrošniško zaupanje, ki ga meri GfK, se je v zadnjih letih namreč poslabšalo. Centralna banka opozarja, da se podjetja vse intenzivneje prilagajajo na negotovosti v zvezi z brexitom, opažajo pa znake, da omenjena negotovost vpliva tudi na potrošniške in varčevalne navade ljudi.

Britanci očitno niso v nič kaj zavidljivi poziciji, v katero so se sicer spravili sami, a to ne pomeni, da mora EU zgolj opazovati, kako se njena članica in pomembna financerka potaplja. Ekonomist Anatole Kaletsky svetuje EU naj odpravi rok 29.3.2019 in prepusti Britancem, da v miru poiščejo nacionalni konsenz o življenju izven EU. Nekaj podobnega predlaga tudi Yanis Varoufakis, ki rešitev vidi v resnem družbenem diskurzu o najverjetnejšem scenariju – podobni ureditvi, ki jo ima z EU Norveška.

Avtor: mag. Gorazd Belavič, CFA, Triglav Skladi

Objavljeno v: Svet Kapitala, 15.2.2019

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo