Pet 30 Maj 2014

Različni pogledi vlagateljev na prihodnost

Obstaja več različnih pristopov oziroma strategij investiranja. Nekateri vlagatelji izbirajo finančne instrumente na osnovi vrednotenj, drugi opazujejo gibanje cen delnic, tretji ne verjamejo v uspešnost aktivnega upravljanja in se raje odločajo za minimiziranje sledilne napake.

Zanimiv in psihološko privlačen pristop k sestavi portfelja ponuja tako imenovano tematsko investiranje. Filozofija tematskega investiranja predpostavlja, da obstaja globalni nefragmentiran trg finančnih instrumentov, ki so v večji ali manjši meri izpostavljeni različnim dejavnikom, ki jih večina vlagateljev še ni sposobna identificirati ali pa ne more pravilno oceniti njihovega prihodnjega pozitivnega vpliva. Ključ k uspešnosti implementacije tematskega investiranja je sposobnost vlagatelja določiti bodoče trende in ugotoviti, katerim podjetjem bodo spremembe  koristile. Razumljivo je, da omenjeni pristop ne namenja prav velike pozornosti regijski, sektorski ali drugim jasno vidnim izpostavljenostim. To pomeni tudi to, da je vpliv trenutne sestave in sprememb v strukturi finančnih indeksov nizek ali ga sploh ni.

Ameriška banka Bank of America Merrill Lynch določa 5 skupin trendov, ki bodo pomembno spremenile našo prihodnost in ki so lahko izjemna priložnost za nekatera podjetja.

  • Prva skupina izvira iz omejenosti človeških virov in njihove razporeditve, trendi pa so daljša življenjska doba, urbanizacija, čezmerna teža, izobraževanje in genomika.
  • Trendi iz druge skupine temeljijo na inovacijah, kot so denimo moteča tehnologija (angl. disruptive technology), e-poslovanje, varnost, robotika in industrijski internet.
  • Tretja skupina je povezana s kapitalskimi trgi in vključuje veliko rotacijo (angl. great rotation), dohodkovno neenakost, mejne trge, finančno represijo in inflacijo/deflacijo.
  • Trende iz četrte skupine generirajo oblasti in so geopolitika, regulacija, reforme, infrastruktura, socialna politika.
  • V zadnji skupini so trendi, povezani z naravo: voda, odpadki, energetska neodvisnost, vreme in energetska učinkovitost.

Zgornji seznam je rezultat analize finančnih strokovnjakov, ki seveda ni sveta resnica. Vsak vlagatelj, ki se odloči za tematsko investiranje, mora razumeti razloge za nastanek teh ali onih trendov ter na podlagi dostopnih informacij, v določeni meri tudi intuicije, oblikovati vizijo prihodnosti. Treba pa je tudi priznati, da elemente tematskega investiranja lahko najdemo tudi v drugih strategijah. Vsak vlagatelj ima mnenje o prihodnosti, ki pa se od drugih mnenj razlikuje tako glede časovnega horizonta kot tudi oddaljenosti vizije od resnice. Logično pa je pričakovati, da bo večina vlagateljev raje imela v portfelju delnice podjetij, ki najbolj sledijo njihovi viziji prihodnosti.

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 24, 30. 5. 2014, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več