Čet 6 Dec 2007

Razkritje zasedanja ameriških Zveznih rezerv

Potek zasedanja Zveznih rezerv (Fed) konec oktobra, je bil pred nekaj dnevi razkrit v poročilu imenovanem »Fed minutes«. Poročilo kaže, da je bila odločitev za dodatno znižanje obrestne mere na 4,5 odstotka zelo tesna, saj so nekateri člani komiteja znižanju nasprotovali. Od takrat naprej uradniki Zveznih rezerv poudarjajo, naj kapitalski trgi ne pričakujejo dodatnega znižanja obrestne mere v decembru, če ne bo upočasnjevanje gospodarstva še precej večje od tistega, ki ga pričakujejo. Fed pričakuje, da se bo rast BDP-ja v letu 2008 upočasnila na 1,8 do 2,5 odstotka, čeprav je trg s pričakovanji bolj na spodnji meji razpona.

Nadalje se je izkazalo, da Fed cilja na inflacijski razpon med 1,6 odstotka do 1,9 odstotka. Razpon se je premaknil v zgornjo polovico predhodno pričakovanega, ki je bil med 1 in 2 odstotka in je konsistenten z povprečno temeljno stopnjo inflacije v zadnjem desetletju, ki znaša 1,8 odstotka. Fedova projekcija, da bo rast BDP-ja čez tri leta 2,5 odstotna nakazuje na bolj pesimističen pogled, kot ga je imel trg. Konec koncev je ocena tudi bistveno nižja od povprečne stopnje rasti v zadnjih 30 letih, ki je znašala 3,1 odstotka.

Projekcije rasti gospodarstva so verjetno kar dobre, saj zaradi bližnjega upokojevanja t.i. »baby boomer« generacije lahko pričakujemo upad rasti delovne sile za 0,5 odstotka, kar znižuje tudi povprečno rast BDP-ja. Če se rast BDP-ja okrepi konec naslednjega leta ali leta 2009 lahko pričakujemo celo ponovno zviševanje obrestnih mer.

Razlago Fedovih minut trgi niso sprejeli najbolje, saj se je poglobil pesimizem glede skorajšnjega okrevanja trgov, verjetnost okrevanja pa se je prestavila v drugo polovico naslednjega leta.

Makroekonomska situacija tudi drugod po svetu ni najbolj rožnata. V nekaterih evropskih državah rast BDP-ja v tretjem kvartalu sicer kaže na izboljšanje, ampak gospodarske raziskave kažejo na ponovno upočasnjevanje v četrtem kvartalu. Delniški trgi trenutno kažejo razumne ravni glede na raven BDP, vendar trenutno ni razlogov da bi delniški trgi bistveno odklonili v katerokoli smer. Z upočasnjevanjem globalnega povpraševanja in evrom na rekordnih ravneh se zdi zelo verjetno da se bo upočasnil tudi izvoz. Zato je v tem trenutku ključnega pomena rast potrošnje, ki bi preprečila močno upočasnjevanje ekonomije.

Trenutno je videti, da so predvsem rastoča gospodarstva tista, ki lahko generirajo nadaljnjo rast svetovnega povpraševanja, vendar se v zadnjem času tudi ta srečujejo z vse večjimi makroekonomskimi težavami. Tako zaenkrat kaže, da bo negotovost na trgih prisotna vsaj še nekaj mesecev, preden bomo lahko videli nadaljnjo rast.

Avtor: Sašo Ivanović, direktor sektorja za upravljanje z investicijskimi skladi, Triglav DZU

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo