Pon 6 Dec 2010

Razkriti prejemniki pomoči kriznih programov

V sredo, 1. decembra, je bilo na spletni strani ameriške centralne banke objavljeno poročilo o finančnih posrednikih, ki so v okviru desetih različnih kriznih programov v času največjega posojilnega krča prejeli njeno pomoč v obliki začasnih posojil ali drugih oblikah finančnih spodbud. Razkritje podatkov kljub pritiskom javnosti in zahtevi Kongresa ni bilo popolno, saj se podatki o programih, ki so jih analitiki poznali pod kraticami AMLF, BA, CAP, CPFF, PPIP, TAF, TALF, TARP, TLGP in TSLF, nanašajo le na šest od njih. Poleg finančnih posrednikov, ki so neposredno sodelovali v naštetih programih, je bil razkriti tudi rešitelji investicijske banke Bear Stearns in največje zavarovalnice American Insurance Group, prodajalci problematičnih hipotekarnih posojil ter obseg in partnerji ameriške centralne banke v poslih valutne zamenjave, ki vključujejo tudi centralne banke Kanade, Anglije, Švice in seveda Evropsko centralno banko.

Med 1. decembrom 2007 in 21. julijem 2010, datumom sprejetja tako imenovanega zakona Dodd-Frank, ki ameriški centralni banki nalaga razkritje tovrstnih informacij, je bilo tako sklenjeno 21.000 transakcij v vrednosti 3.300 milijard ameriških dolarjev. Med samimi uporabniki omenjenih programov lahko najdemo tudi nekatera podjetja, ki niso finančni posredniki, vendar so v razmerah popolne paralize posojilnega trga pristopila k ponujenim programom z namenom uravnavanja tekoče likvidnosti. Najbolj opazna med njimi so zagotovo McDonald's, Dell in General Electric, katerih finančne podružnice so izkoristile najbolj velikodušno pomoč centralne banke v zgodovini njenega delovanja.

Zanimivo, med največjimi koristniki programov izstopajo tudi nekateri evropski finančni posredniki. Tako je bila v okviru programa CPFF, ki je bil ustanovljen z namenom normalizacije razmer na trgu komercialnih zapisov, največja švicarska investicijska banka UBS, ki je pri centralni banki iz tega naslova izkoristila 75 milijard ameriških dolarjev in tako v primerjavi z največjo ameriško banko Citigroup dostopila kar do dvakrat večjega zneska. Seveda je pristop švicarske banke posledica njenega poslovanja na ameriškem trgu, vendar se v Združenih državah Amerike v povezavi z novembrsko odločitvijo o drugem spodbujevalnem paketu centralne banke pojavljajo vse večji pritiski na delovanje centralne banke, pri katerih prednjačijo opozicijski republikanski politiki.

Avtor: mag. Rok Bertoncelj, CFA, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič