ZDA
Sob 6 Apr 2019

Rast v ZDA med najmočnejšimi na razvitih trgih

V ZDA je bila rast BDP v prvem kvartalu nekoliko slabša od pričakovanj, vendar bo po pričakovanjih letos vseeno znašala blizu 2,5 odstotka, kar je 0,4 odstotne točke manj kot lani. 

Šibkost v prvem kvartalu je bila odraz mnogih dejavnikov: ustavitve dela vlade zaradi proračunskih nesoglasij, negotovosti glede obetov rasti v Evropi in na Kitajskem, negotovosti glede razpleta trgovinskih vojn, pritiska na marže in dobičke podjetij zaradi naraščanja stroškov dela in poslabševanja sentimenta. Seznam je relativno dolg za kratko obdobje, vendar pa so po oceni mnogi dejavniki, ki vplivajo na rast začasne narave, večjo normalizacijo rasti pa bi lahko zaznali že v drugi polovici leta.

Gospodarski temelji so solidni, stopnja brezposelnosti je na najnižji ravni v zadnjih petih desetletjih, dvig plač pa spodbuja domačo potrošnjo – glavni steber gospodarske rasti. Davčne spodbude in visoka zasedenost proizvodnih zmogljivosti bodo pripeljale do nadaljevanja rasti investicij. Celo nepremičninski sektor spet pridobiva privlačnost s prehodom na manj restriktivno monetarno politiko. Poslovni sentiment in optimizem gospodinjstev se ponovno krepita. Ameriški sistem zveznih rezerv (FED) je spremenil stališče glede restriktivne monetarne politike, vendar če se ZDA vrnejo v območje nadpovprečne rasti in višje inflacije, na kar nakazuje rast plač, bo moral FED jeseni spet razmišljati o dvigu obrestnih mer.

Evropa in ZDA imajo nekatera skupna izhodišča. Obe regiji sta naleteli na upočasnjevanje, ki se počasi končuje. Načrtuje se okrevanje gospodarstev v drugi polovici leta, stopnja brezposelnosti je najnižja v zadnjem desetletju, pričakuje se rast plač in s tem povečevanje potrošnje. Predvidena gospodarska rast v Evropi pa bo za letos vseeno nižja, okoli 1,1 odstotka. Japonsko gospodarstvo po drugi strani kaže znake upočasnjevanja. Moč upočasnjevanja je odvisna od razpleta trgovinskih vojn, ameriških carin na avtomobile in borznih pretresov. Trenutno ostajajo pričakovanja o gospodarski rasti na ravni 0,7 odstotka za letošnje leto, kar je manj kot lani (0,8 odstotka).

Razlike med razvitimi regijami so v pričakovanih stopnjah rasti, ki so za ZDA višje. Tako je višja rast plač, pričakovana rast potrošnje in investicij, posledično so višje tudi projekcije rasti BDP. Evropi manjka enotnost, predvsem pri vodenju fiskalne politike, in je v podrejenem položaju v primeru, da se vnamejo trgovinske vojne. ECB je zamudila rok za dvigovanje obrestnih mer, kar pomeni da nima na voljo toliko mehanizmov pomoči ob izbruhu naslednje krize. Japonska je prezadolžena, z obsežnimi programi stimulacij v preteklosti pa so tudi izčrpali precej možnosti za intervencijo ob morebitnem izbruhu naslednje recesije. Moč Amerike pa se seveda odraža tudi na delniških tečajih, ki so v zadnjih letih pometli s svetovno konkurenco.

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi d.o.o.

DNEVNIK, 6. 4. 2019, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt