Pet 30 Sep 2011

Rast potrošnje na razvijajočih se trgih

Rast potrošnje na razvijajočih se trgih je ena izmed najpomembnejših globalnih sli družbenega razvoja. Temelji na povečevanju števila prebivalcev, rasti kupne moči in spremenjenih nakupnih navadah. Ključne razvijajoče se države (t. i. države E7, kamor uvrščamo Kitajsko, Indijo, Brazilijo, Rusijo, Mehiko, Indonezijo in Turčijo) predstavljajo kar 49 odstotkov svetovnega prebivalstva in ustvarjajo 18 odstotkov svetovnega BDP; medtem ko države G7 beležijo le 11 odstotkov svetovnega prebivalstva in ustvarjajo 53 odstotkov svetovnega BDP. Hitre rasti v teh državah bodo pripeljale do prerazporeditve globalne moči. Po nekaterih ocenah bodo najkasneje do leta 2050 države E7 prehitele države G7 po ustvarjenem BDP in da bo Kitajska najkasneje do leta 2035 največje gospodarstvo na svetu. Do leta 2050 pa bo skupaj z Indijo generirala kar 45 odstotkov svetovnega družbenega produkta.

Zaradi gospodarskega in tehnološkega razvoja, družbenih in kulturnih sprememb, v zadnjem času pa vse bolj zaradi intenzivnega trenda urbanizacije, je za najbolj dinamične države značilen tudi t. i. pojav srednjega sloja. Leta 2000 je na Kitajskem število prebivalcev, ki se po svoji ekonomski moči uvrščajo v srednji sloj, znašalo okrog 22 milijonov, v Indiji pa štiri milijone. V manj kot enem desetletju se je na Kitajskem ta delež podvojil, v Indiji pa celo početveril. Projekcije kažejo, da se bo tak trend še hitreje nadaljeval. Samo na Kitajskem bi se lahko število v naslednjih desetih letih povzpelo na 700 milijonov.

S povečevanjem razpoložljivega dohodka se spreminjajo tudi nakupne navade, s tem pa se povečuje potrošnja nevsakdanjih dobrin. Delež izdatkov za ne-nujne dobrine se bo najhitreje povečeval na Kitajskem, Braziliji in Rusiji, delež izdatkov za osnovne potrošne dobrine pa v Indiji in Indoneziji. T. i. novi potrošnik predstavlja velik potencial tudi za globalna podjetja. Raziskave namreč kažejo, da se s povečevanjem razpoložljivega dohodka povečuje tudi delež potrošnje izdelkov z uveljavljenimi blagovnimi znamkami, predvsem na področju ne-nujnih dobrin.

Ocenjujem, da se bo ne glede na hitrost razvoja posameznih držav, potrošniški trg v prihodnjih letih močno preoblikoval, zmagovalci pa bodo predvsem prodajalci na drobno. Naložbe v sektor potrošnje na razvijajočih se trgih zato predstavljajo odlično dopolnitev naložbenega portfelja.

Avtor: Gašper Dovč, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d. o. o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič