Sob 28 Feb 2015

Rast in optimizem

Na svetovnih kapitalskih trgih se nadaljuje nakupovalna mrzlica, in to tako na delniškem kot tudi na obvezniškem trgu. Veliko delniških indeksov dosega v zadnjih dneh zgodovinsko najvišje vrednosti, po drugi strani pa donosnost obveznic pada in se bliža negativnim ravnem ali pa jo celo dosega. Tako je na primer donosnost sedemletne nemške državne obveznice že negativna.

Rast delniških trgov je povezana s špekulacijami, da bodo države in centralne banke uporabile nove instrumente za spodbuditev gospodarske rasti, obenem pa je šefinja ameriške centralne banke Janet Yellen povedala, da FED ne bo hitel z zviševanjem obrestne mere, saj ostajata inflacija in rast plač na prenizkih ravneh. Tako se že pričakuje, da bo FED prvič zvišal ključno obrestno mero šele proti koncu letošnjega leta. Po drugi strani se investitorji pripravljajo na program kvantitativnega sproščanja oziroma odkupa obveznic s strani Evropske centralne banke. Ta se bo začel prihodnji mesec in bo velik kar 1.140 milijard evrov. Glede na podoben program, ki se je že izvajal V ZDA, lahko pričakujemo nadaljnjo rast tečajev delnic na borzi, predvsem iz bolj cikličnih sektorjev.

Kitajske delnice so na najvišjih vrednostih v zadnjem mesecu. Investitorji pričakujejo, da bo Kitajska, kjer bo v prvi polovici prihodnjega meseca letni kongres, na katerem bo kitajska vlada določila ciljno rast BDP za letošnje leto, sprejela nove fiskalne in monetarne ukrepe za pospešitev gospodarske rasti. Govori se o znižanju davkov za manjša podjetja ter o znižanju deleža obveznih rezerv v bankah, da bi se izognili deflacijskemu tveganju.

Cena nafte se po velikem padcu počasi umirja in se giblje okrog 50 dolarjev za sod, saj se je povpraševanje po nafti nekoliko povečalo. Obenem pa je proizvodnja nafte v ZDA po najnovejših podatkih na rekordnih ravneh, prav tako zaloge, ki so za WTI-nafto na najvišjih nivojih od junija 2013, kar pomeni, da v prihodnjih mesecih ne gre pričakovati večje rasti cene nafte, če ne bodo ZDA drastično znižale črpanja nafte.

 

Avtor: Mitja Baša, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 27, 28. 2. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič