Tor 28 Apr 2015

Rast kitajskih delnic

Za nami so že skoraj štirje meseci v letošnjem letu, za katere lahko rečemo, da so vlagateljem na svetovnih delniških trgih v povprečju prinesli zelo lepe donose. Po donosnosti je najboljši delniški trg v letošnjem letu kitajski, saj so delnice iz indeksa Shenzen Composite ustvarile 79-odstotni donos, merjen v evro valuti oz. 59-odstotni donos, merjen v lokalni valuti. Za nekaj odstotnih točk manjši donos so dosegli delniški indeksi na hongkonški borzi. Manj uspešno se je letos odrezal ameriški delniški trg, saj je osrednji indeks S&P 500 v lokalni valuti zrasel le za 2,6 odstotka, v evro valuti pa za 14,2 odstotka, kar pomeni, da je ameriški dolar v primerjavi z evrom letos pridobil 11,6 odstotka.

Lahko rečemo, da je v zadnjih mesecih prišlo do selitve dela kapitala iz ZDA v Azijo, kjer mislim predvsem Kitajsko in Japonsko, ter v Evropo. Razloge za rast kitajskih delnic lahko iščemo v naporih kitajske vlade, ki se trudi z raznimi ukrepi spodbuditi rast gospodarstva ter ustvarjati nova delovna mesta. Eden izmed takih ukrepov je bilo letošnje že drugo znižanje obveznih rezerv kitajskih bank za eno odstotno točko, na 18,5 odstotka, kar pomeni, da bodo banke več posojale. Gospodarska rast je v prvih treh mesecih glede na enako obdobje lani znašala 7 odstotkov. Analitiki v prihodnjih treh mesecih pričakujejo, da bo Kitajska znižala ključno obrestno mero, kar je do določene mere že vračunano v tečaje delnic.

Zelo dobre donose dosegajo tudi delnice na evropskih delniških trgih, kar je zagotovo povezano s padcem vrednosti evra, ki spodbuja konkurenčnost izvozno usmerjenih podjetij, ter s programom odkupovanja obveznic s strani ECB. Glede na zadnje makroekonomske podatke se že kažejo pozitivni učinki na gospodarstva, saj se gospodarska rast izboljšuje. Zelo spodbudni so rezultati poslovanja evropskih podjetij za prvi kvartal letošnjega leta, saj so dobički v povprečju boljši od pričakovanj, precej se izboljšujejo napovedi poslovanja za letošnje leto. Ob nizkih obrestnih merah, presežni likvidnosti ter ob trenutnih vrednotenjih podjetij na trgu in napovedih poslovanja lahko še naprej pričakujemo rast vrednosti delnic ob sicer kratkoročnih popravkih, regijsko pa so atraktivnejša podjetja iz Evrope ter Azije.

Avtor: mag. Mitja Baša, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 27, 25. 4. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi