Sob 6 Maj 2017

Rast ekonomske aktivnosti se nadaljuje

Z vidika kapitalskih trgov je letošnje leto še eno v nizu uspešnih, saj se vrednost najpomembnejših svetovnih delniških indeksov še naprej zvišuje. 

Do začetka tega meseca se je vrednost ameriškega delniškega indeksa povečala za 3 odstotke, evropskega za več kot 7 odstotkov in indeksa trgov v razvoju za več kot 10 odstotkov (vse merjeno v evrih). Naklonjenost tveganju (in s tem zvišanje rasti tečajev) se je dodatno okrepila po razpletu francoskih volitev, klub vsemu pa velja vzroke vsesplošne rasti vendarle iskati v optimizmu potrošnikov in gospodarstva, rasti korporativnih dobičkov ter okrepljeni ekonomski aktivnosti. Slednjo opažamo sicer že dalj časa in malodane po vseh najpomembnejših regijah. Najdaljšo dinamiko imajo ZDA, ki so vstopile v osmo leto cikla rasti. Zadnji podatki sicer nakazujejo, da se je dinamika nekoliko umirila, vendar znamenj, da cikel prehaja v zadnjo fazo rasti, še ne vidimo.

Trg dela, ki je že nekaj časa v območju polne zaposlenosti, ostaja čvrst in stabilen, v zadnjem času se precej krepijo tudi plače, kar je voda na mlin napovedi za prihodnjo potrošnjo. Raste še naprej trgovina na drobno, enako industrijska proizvodnja, ki je bila do konca preteklega leta v negativnem območju. Lani je bil sicer zaznan rekordni deficit, vendar postaja izvozni sektor vse bolj dejaven. Z vidika dinamike ponuja še boljšo sliko evrsko območje. Objavljene prve ocene rasti BDP kažejo krepitev v Španiji, Avstriji, Belgiji in Latviji, umiritev v Franciji in Litvi, nemške podatke pa še čakamo. Krepi se trg dela, padajoča brezposelnost postopno zvišuje tudi pritiske na rast plač, ki v nekaterih državah območja na letni ravni znaša že več kot 5 odstotkov. Še naprej se krepi poslovna klima, saj so anketni podatki na rekordnih ravneh in so najvišji v zadnjih šestih letih, zasedenost proizvodnih zmogljivosti pa trendno narašča. Precejšnja znamenja optimizma v zadnjem času kaže tudi japonsko gospodarstvo, kjer so zadnji makroekonomski podatki večinoma zaznamovani s pozitivnimi presenečenji in relativno optimističnim razpoloženjem glede prihodnosti. Premik je opazen tudi pri rasti plač, kot posledica polne zaposlenosti in pomanjkanja ustrezne delovne sile, kar je seveda pomemben dejavnik pri tako želeni potrošnji in posledično inflaciji. Izvoz je s koncem preteklega leta prekinil več kot enoletno upadanje in raste že štiri mesece zapored, na kar sta pozitivno vplivali predvsem depreciacija jena in ponovna rast globalne trgovine.

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

Dnevnik, str. 15, 6. 5. 2017, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS junij 2020

Preberite poročilo