Pon 3 Jul 2017

Prvo polletje 2017 je bila dobra polovica leta

Trgi v razvoju: Donosnost indeksa MSCI Emerging markets je bila več kot desetodstotna.

Polovica letošnjega leta je za nami, in če bi morali navesti skupino najzadovoljnejših vlagateljev, kotirajo lastniki delnic podjetij iz razvijajočih se držav zelo visoko (podatki o donosnostih se nanašajo na čas od začetka leta do 28. junija, upoštevajo dividende in so v evrih).

Donosnost indeksa MSCI Emerging markets je bila več kot desetodstotna, kar je za okoli 7,5 odstotne točke več od donosnosti globalnega indeksa delnic podjetij iz razvitih držav MSCI World. Treba pa bi bilo omeniti, da je visoka donosnost predvsem rezultat rasti, ki so jo dosegle cene delnic podjetij iz Azije, medtem ko so cene delnic podjetij iz razvijajočih se držav iz drugih regij ostale nespremenjene.

Rusija in Brazilija vlekli navzdol

Na ravni posameznih držav bi bilo treba poudariti nadpovprečne donosnosti poljskih in turških delnic, ki pa so zaradi majhnega deleža v indeksu MSCI Emerging markets relativno malo prispevale. Precej večji vpliv so imele Kitajska (tretji najdonosnejši trg), Južna Koreja (četrti najdonosnejši trg), Tajvan (osmi najdonosnejši trg) in Indija (deveti najdonosnejši trg) – to so štiri države z največjimi deleži v indeksu MSCI Emerging markets. Največji negativni vpliv pa sta imeli Rusija in Brazilija; delnice podjetij iz prve države so povprečno padle za več kot 20 odstotkov, medtem ko so brazilske delnice letos izgubile nekoliko več kot pet odstotkov vrednosti. 

Z vidika donosnosti posameznih sektorjev ne moremo mimo 26-odstotne donosnosti tehnološkega sektorja, ki je zaradi visoke rasti in deleža v indeksu MSCI Emerging markets sektor z daleč največjim pozitivnim prispevkom (šest odstotnih točk).

Ključno vprašanje je, ali se bo rast indeksa MSCI Emerging markets nadaljevala tudi v drugi polovici leta. Vrednotenja so še opazno nižja, če jih primerjamo z razvitimi trgi, medtem ko so pričakovanja glede prihodnjih rezultatov nekoliko bolj optimistična. Kot pozitivni dejavnik bi bilo treba izpostaviti tudi nekoliko nižjo trenutno občutljivost indeksa MSCI Emerging markets na gibanje cen surovin. Po drugi strani določena previdnost nikakor ni odveč, še posebno v primeru držav in sektorjev, ki so letos zabeležili nadpovprečno rast.

          Avtor: Alexandr Gutirea, mag., Triglav Skladi

DELO, 3. 7 .2017, RUBRIKA: FINANCE

 

  Zapri

  Želim izvedeti več

  V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

  Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

  Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

  Pomembno:

  Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

  Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

  Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

  Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

  Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

  Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

  To prevent automated spam submissions leave this field empty.

  Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

  Mesečno poročilo

  Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS julij 2020

  Preberite poročilo