Sob 30 Jun 2018

Prvi polčas svetovnega borznega prvenstva je za nami

Zadnji dan prvega polletja se je na evropskih in azijskih borzah začel s pozitivno noto, kot povod pa je služil evropski dogovor o hitrejšem reševanju migrantske krize. 

Številke za prvo polletje (podatki še ne zajemajo vseh tečajev na 29. junija) kažejo v povprečju na anemično rast svetovnih borznih indeksov, pri čemer so kratko potegnile predvsem posamezne države trgov v razvoju. Indeksi malih podjetij so imeli precej višjo rast od indeksov podjetij z večjimi tržnimi kapitalizacijami. Svetovni borzni indeks S&P Global 1200 je pridobil okoli 2 odstotka, če ga preračunamo v evre, v dolarski vrednosti pa je izgubil 1,5 odstotka. Evro je precej upadel v primerjavi z dolarjem in jenom. Od pomembnejših razvitih borz so se najbolje odrezale ZDA (indeks S&P 500) z okoli 6-odstotnim donosom, Japonska (Nikkei 225) s 3-odstotnim donosom, evropski trgi (S&P Europe 350) pa so ostali potopljeni v negativnem območju pri –2 odstotka. Razveseljivo je, da se je trend obrnil na pozitivno stran v drugem četrtletju, ko je imela večina razvitih trgov lepe stopnje rasti, borze trgov v razvoju pa so bile žal deležne drugačne usode. Notranjepolitični dogodki so v prvi polovici leta sklestili tečaje v Turčiji (–28 odstotkov) in Braziliji (–17), grožnje s trgovinskimi vojnami ter dvigovanje obrestnih mer v ZDA so vplivali na padec kitajskih delnic (indeks CSI 300), ki so izgubile 13 odstotkov, v negativnem območju pa so se zaradi enakih razlogov znašle tudi mnoge druge države trgov v razvoju.

Iz Kitajske prihaja eden odmevnejših dogodkov tega tedna – javna ponudba delnic kitajskega podjetja Xiaomi, ki bo začelo kotirati na borzi v Hongkongu čez dober teden dni. Po podatkih Mednarodne podatkovne korporacije (IDC) Xiaomi zaseda že četrto mesto na lestvici največjih proizvajalcev mobilnih telefonov na svetu po številu prodanih telefonov. V prvem četrtletju letos so prodali 27,8 milijona pametnih telefonov in povečali svetovni tržni delež na 8,4 odstotka (s 4,3 odstotka v enakem obdobju lani). Negativni sentiment na kitajski borzi jim ni šel najbolj na roko, saj naj bi zbrali »le« 4,7 milijarde dolarjev pri spodnjem razponu cene (17 HKD za delnico).

Od preostalih alternativnih naložb je v letošnjem letu najvišjo rast dosegala cena surove nafte (WTI +25 odstotka, brent +21). Če nismo bili investitorji v črno zlato, smo potrošniki spremembo občutili kot izgubo zaradi podražitev. Cene železove rude in industrijskih kovin so v prvem polletju večinoma upadle, brez večjih sprememb pa so bili donosi obvezniških indeksov.

Trgi v razvoju bodo do konca letošnjega leta težko ulovili nakopičeni zaostanek za razvitimi trgi. Po drugi strani pa razlike v donosnostih med posamičnimi razvitimi borzami niso tako velike, da bi že lahko govorili o zmagovalcih ali poražencih letošnjega leta. Vrh lestvice je še dosegljiv, borzna tekma pa se nadaljuje.

Avtor: Sašo Ivanovič, Triglav Skladi d.o.o.

DNEVNIK: 30. 6. 2018, BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več