Tor 27 Mar 2012

Prodaj ob novicah?

Rast na globalnih delniških trgih se je v zadnjih dneh umirila, čeprav je od začetka leta izgledalo, da rasti ni videti konca. Prva korekcija se je zgodila, ko ni bilo povsem jasno, ali bo Grčiji uspelo prepričati privatne investitorje, da se ti prostovoljno odrečejo polovici svojih terjatev. Če odpis ne bi uspel, bi bila pod vprašajem tudi pomoč s strani Evropske Unije, brez katere bi bila država verjetno prisiljena razglasiti bankrot. Ko so rezultati pogajanj glede prostovoljnega odpisa prišli v javnost, je bilo jasno, da bo ta uspel. S tem se je, vsaj začasno, možnost bankrota države bistveno zmanjšala. Verjetno ni potrebno posebej poudariti, da so ob teh novicah cene delnic ponovno zrasle.

Za pozitivno ozračje na finančnih trgih skrbi tudi Evropska centralna banka, ki je bankam posodila triletna posojila po 1% obrestni meri. Bankam primanjkuje dolgoročnih posojil, in zaradi vsesplošnega nezaupanja le stežka pridobivajo dolgoročne vire financiranja od drugih bank. Prva dražba triletnih posojil je je bila konec decembra, druga (in verjetno tudi zadnja), pa je bila 29. februarja. Skupaj na obeh dražbah je Evropska centralna banka posodila bankam 1019 miljard evrov,  od tega 530 milijard na zadnji dražbi. Tako se je izboljšana likvidnost bančnega sisema, del tega denarja pa je prav gotovo našel pot na delniške trge, dodatna likvidnost na delniških trgih pa je dvignila tečaje delnic.

S tem so se vsaj začasno dobre novice, ki lahko vplivajo na trge, izčrpale. Dodatne dobre novice bi lahko prišle iz gospodarstva, predvsem iz  objav poslovnih rezultatov podjetij, ki bodo presegla pričakovanja. Podoben učinek bi imeli objavljeni makroekonomski kazalci, ki bi bili boljši od pričakovanj.

Nad obzorju pa je že videti nove črne oblake – pričakuje se namreč, da bo po poti Grčije šla tudi  Portugalska. To bi vsaj začasno imelo negativen učinek na finančne trge. Če je Portugalska relativno glede na velikost gospodarstva manjši problem, pa se lahko stvari bistveno bolj zakomplicirajo, v kolikor se bo v bolj resnih dolžniških problemih znašla Španija.

Borzni indeksi na evropskih delniških trgih so že v prejšnjem tednu dosegli ravni iz julija lani, v tem tednu pa so se obrnili navzdol. Na osnovi nekajdnevnega padca je težko oceniti , ali je prišlo do spremembe trenda, ali zgolj kratkotrajne korekcije.  

 

Avtor: Matjaž Dlesk, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt