Čet 23 Aug 2018

Priprave na sanjski zaključek leta

Vroče poletne temperature niso pomembneje spremenile dogajanja na ljubljanski borzi. Svoje monotono gibanje nadaljuje najpomembnejša slovenska delnica Krka. 

Novomeščani se lahko pohvalijo s solidnimi poslovnimi rezultati poslovanja iz prvega polletja, v katerem so dosegli rast na vseh prodajnih trgih. Rast je bila najopaznejša v regiji Jugovzhodne Evrope, kjer so se prihodki povečali za 11 odstotkov. V kombinaciji z izboljšano strukturo prodaje, obvladovanjem stroškov dela in osredotočanjem na večji delež novejših zdravil v celotni prodaji se Krki obeta uspešen zaključek leta.

 

Medtem brexit vse bolj kaže svoje zobe. Poleg očitnega vpliva na londonski nepremičninski in zaposlitveni trg, se v njegovem vrtincu nemalokrat znajdejo tudi nič hudega sluteča podjetja iz Azije, na primer Nissan Motor, ki ima tovarno v angleškem Sunderlandu. Seveda mu pri tem nič ne pomagajo niti tektonske spremembe pri prodaji dizelskih motorjev, na proizvodnji katerih je poudarek v omenjeni tovarni. Tečaj delnice tako pričakovano upada že nekaj mesecev, vrednotenje pa kaže na podcenjenost delnice v primerjavi z njenimi konkurenti, saj so vrednosti vseh ključnih kazalnikov pod povprečjem globalnih tekmecev.

 

Povsem drugačno zgodbo pa piše borzni čudež iz Los Gatosa. Netflix je namreč v prvem polletju podvojil izhodiščno vrednost iz začetka leta, prav take stopnje rasti lahko opazimo tudi ob kategorijah njegovega dobička. Slabše se godi Alibabi, pa ne tisti s 40 razbojniki, temveč kitajskemu spletnemu portalu. Četudi dosega visoke rasti prodaje, se pri rasti dobička bolj spogleduje s Krko, zato letos na borzi dosega podobno uspešnost, čeprav z občutno večjim nihanjem tečaja.

 

Ob približevanju novega šolskega leta in jesenskih televizijskih shem se sprašujemo, ali nas do konca leta čaka spodbuden in udaren zaključek drugega polčasa koledarskega leta ali morebiti kakšna jesenska razprodaja? Opozorila o prvih znamenjih ohlajanja niso osamljena, med opaznejšimi napovedovalci obrata v trendu je na primer spet moč opaziti Lakshmana Achuthana iz instituta ECRI. Vendar sodeč po zdravju najpomembnejšega svetovnega gospodarstva, katerega rast je v drugem četrtletju leta presegla štiri odstotke, bo prevladalo prvo, sploh če bi se umirila nestrpna retorika trgovinskih vojn. Po podatkih analitskih podjetij Zacks in Valueline se nadaljuje tudi dobro poslovanje podjetij, ki bo ponudilo dobro osnovo za nadaljnjo rast tečajev v zadnjem četrtletju leta.

 

Avtor: Rok Bertoncelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 25, 18. 8. 2018, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt