Sre 11 Mar 2020

Priložnosti, ki jih kljub težkim časom prinaša Evropa

Z izbruhom koronavirusa se odmika časovni vidik okrevanja, temu primerno pa sledi večja konservativnost pri naložbenih odločitvah. Seveda to obdobje povečane nihajnosti povzroča tudi ekstremne podcenjenosti nekaterih podjetij, zato je zdaj veliko fokusa tudi na iskanju takšnih priložnosti, ki jih v mirnem obdobju težje najdeš.

Evropa se je že lani srečevala s precejšnjimi izzivi upadanja gospodarske aktivnosti. Delno je k temu pripomoglo globalno upočasnjevanje, sicer pa je že dolgoročnejša težava v Evropi neenotnost pri reševanju gospodarskih vprašanj. Edina institucija, ki ima s svojo politiko neposreden vpliv na gospodarstvo, je Evropska centralna banka, ki je v veliki meri izčrpala možnosti za ukrepanje. Krhkost političnih koalicij, toge proračunske zaveze in nepripravljenost držav za sklepanje kompromisov povzročajo, da je gospodarska rast v Evropi povprečno šibkejša kot drugje v razvitem svetu in bližje Japonski. Svoje je prispevala tudi ameriška politika trgovinskih vojn. Ko je že kazalo, da se bodo gospodarske razmere letos vendarle obrnile na bolje, je Evropo in svet prizadela epidemija koronavirusa (covid-19), ki bo v tem letu še poslabšala gospodarsko sliko. Za koliko, je v tem trenutku nemogoče izračunati zaradi nepredvidljivosti lokacij žarišč, trajanja in kompleksnosti oskrbovalnih verig med državami.

Glavni dejavniki pri investicijskih odločitvah

V začetku leta so bile ključne predpostavke pri investicijskih odločitvah, da bo evropsko gospodarstvo blago okrevalo v drugi polovici leta in da so primernejše bolj ciklične naložbe z močnejšim mednarodnim poslovanjem. Z izbruhom koronavirusa se odmika časovni vidik okrevanja, temu primerno pa sledi večja konservativnost pri naložbenih odločitvah. Seveda to obdobje povečane nihajnosti povzroča tudi ekstremne podcenjenosti nekaterih podjetij, zato je zdaj veliko pozornosti tudi na iskanju takšnih priložnosti, ki jih v mirnem obdobju težje najdeš.

Velik del upada se je že zgodil, vsak dan se pojavljajo nove priložnosti, zato je sestava portfelja lahko že jutri drugačna.

 Sestava naložb izraža spremenjena pričakovanja

Velik del upada se je že zgodil, vsak dan se pojavljajo nove priložnosti, zato je sestava portfelja lahko že jutri drugačna.

Sprememba v predpostavkah od izbruha epidemije koronavirusa v Evropi se je izrazila na portfelju tako, da se je nekoliko znižala taktična alokacija v korist več denarnih sredstev na računu in zmanjševanja deleža cikličnih naložb. Že pred izbruhom virusa nismo imeli v portfelju hotelov, turističnih agencij, letalskih prevoznikov in transporta, kar je bilo dobro, saj so te industrije precej neposredno na udaru. Trenutno imamo glede na kriterijski indeks evropskih delnic MSCI Europe malenkost večje deleže podjetij iz informacijske tehnologije, zdravstva in oskrbe, ki so zaradi epidemije manj prizadete dejavnosti, manj pa podjetij iz energije, financ in industrije. Velik del upada se je že zgodil, vsak dan se pojavljajo nove priložnosti, zato je sestava portfelja lahko že jutri drugačna.

Pričakovanja do konca leta

Ukrepi za zajezitev epidemije povzročajo daljše zastoje v poslovanju podjetij. Letos bomo zaradi tega lahko priča tudi 10- ali 20- odstotnemu upadu dobičkov podjetij. Kljub povedanemu je malo verjetno, da bodo ekonomske posledice dolgoročne. Razlogov za to je več. Ukrepi centralnih bank in držav imajo v času panike malo učinka. Ko se bo panika polegla in razmere umirile, pričakujemo močne spodbude tako na monetarnem kot fiskalnem področju. Denar bo ostal poceni še dolgo časa, manj tvegane oblike naložb ne bodo dajale privlačnih donosov, zato se bo kapital vračal na delniške trge.

 

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

Objavljeno v: Moje finance, Rubrika: Upravljanje v živo 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več