Pet 20 Jun 2008

Priložnost za nakup?

Mesec junij je vsaj do sedaj zopet postregel s padci vseh glavnih svetovnih indeksov. Tako je glavni ameriški indeks S&P 500 padel za 4,3 odstotka, evropski SPEURO 6,3 in japonski Nikkei 3,2 odstotka, vse merjeno v evro valuti. Med investitorji se v zadnjem času pojavljajo vse večji dvomi, da se bo ameriško gospodarstvo izognilo recesiji. Dvomi so podkrepljeni z ekonomskimi podatki, ki nakazujejo dejansko stanje ekonomije. Še vedno je eden glavnih problemov ameriški trg nepremičnin, kjer cene še naprej padajo. Katastrofalen je zadnji podatek, da so gradbene družbe v ZDA v mesecu maju zgradile 975 tisoč novih hiš, kar je najmanj v zadnjih 17-ih letih in za 3,3 odstotka manj kot meseca aprila. Tako se je v zadnjem letu število na novo zgrajenih hiš zmanjšalo za kar 32 odstotkov. Drugi problem največjega svetovnega gospodarstva je poslabšanje pogojev na trgu dela ter podražitev energentov in hrane, kar bo privedlo do zmanjšanja kupne moči ameriškega potrošnika, ki predstavlja kar 70 odstotkov v bruto domačem proizvodu.

Slaba kondicija ameriškega gospodarstva ter nizek tečaj dolarja nasproti evru se vse bolj odraža tudi na evropskih borznih parketih. Za rast v evroobmočju se pričakuje, da se bo upočasnila, na kar kažejo tudi negativne revizije pričakovanih dobičkov v skoraj vseh sektorjih. Skrb vzbujajoč je padec zaupanja potrošnikov v Nemčiji ter rekordno visoka inflacija v Veliki Britaniji. Kljub vsemu pa so z vidika razmerja med tečaji delnic ter pričakovanimi dobički podjetij evropski delniški trgi še vedno privlačni.

Kot vse kaže veljajo za najbolj perspektivne trge razvijajoči trgi, kjer so gospodarstva v dobri kondiciji, saj znaša pričakovana rast BDP za letošnje leto v povprečju okrog 7 odstotkov. Tu gre predvsem za dva močna momenta in sicer močno domače povpraševanje ter pozitivne revizije dobičkov podjetij. Dodaten pozitiven argument je tudi vse večja neodvisnost razvijajočih se trgov od visoko razvitih, a je tu prisotno tveganje, saj ni jasno, v kakšni meri bo negativen trend oz. kriza na razvitih trgih vplivala na tako imenovane »emerging markets«. Ena od slabosti pa je relativno visoka stopnja inflacije na kitajskem, ki se je v letošnjem letu povzpela na 8,1 odstotka, medtem ko je v lanskem letu znašala le 4,8 odstotka. Na to so kitajske monetarne oblasti reagirale z zvišanjem stopnje obvezne rezerve, na kar so se delniški trgi odzvali negativno.

In kaj lahko zaključimo. Obeti za naprej so zelo negotovi, kar pomeni, da se bo volatilnost na borzah verjetno še povečala. Najverjetneje pa je za dolgoročnega vlagatelja glede na trenutna razmerja oz. vrednotenja delnic sedaj primeren trenutek za vstop, na katere trge pa je odvisno od več dejavnikov, zato je potrebno to za vsakega vlagatelja posebej definirati.

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič