Pon 23 Maj 2016

Prihajajoče poletje bo postreglo z nemirom

PO 17 MESECIH SO UPRAVLJAVCI, KI PREFERIRAJO TRGE V RAZVOJU, V VEČINI

Minili so že trije tedni meseca, v katerem nekateri vlagatelji uporabijo strategijo »Prodaj v maju in odidi«. Ta strategija svetuje prodajo delnic na začetku maja in ponovni vstop na trg na začetku novembra. In čeprav je delež analitikov in upravljavcev, ki se jim zdi, da je sprejemanje odločitev na podlagi koledarja, in ne skrbne analize, pametna poteza, zanemarljiv, je vseeno zanimivo pogledati, kaj se je zgodilo v tem času na delniških trgih razvijajočih se držav.

Merjeno v evrih je indeks delnic podjetij iz razvijajočih se držav MSCI Emerging Markets v treh prvih majskih tednih izgubil 3,5 odstotka vrednosti. Rezultati ankete, ki jo redno izvaja ameriška banka Bank of America Merrill Lynch, pa kažejo, da se je izpostavljenost do razvijajočih se držav na strani globalnih upravljavcev opazno povečala: prvič po 17-ih mesecih je namreč delež upravljavcev, ki preferirajo trge v razvoju, večji od deleža upravljavcev, ki se tem trgom izogibajo, in delež upravljavcev, ki vidijo večji potencial v trgih v razvoju kot pa v razvitih trgih, na najvišji ravni v zadnjih treh letih. Spremembe v odnosu vlagateljev do regije so se zgodili relativno hitro. Ključna razloga za opazno zmanjšanje skepticizma glede razvijajočih se trgov sta depreciacija ameriške valute in rast cen surovin.

A v zadnjih tednih se je situacija začela obračati. Od začetka meseca je indeks kovin londonske borze kovin padel za 5,5 odstotka, medtem ko je vrednost ameriškega dolarja v primerjavi s košarico ključnih svetovnih valut zrasla za 3,2 odstotka (oboje merjeno v evrih). Cene surovin so začeli padati zaradi skrbi glede gospodarske rasti Kitajske, apreciacijo ameriške valuta pa je povzročila retorika predstavnikov ameriške centralne banke FED, ki očitno še niso popolnoma izključili možnosti dviga obrestne mere v juniju. Sklepamo lahko, da je pred nami volatilno poletje.

 

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, str. 26, 23. 5. 2016, rubrika: Finance

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič