Čet 26 Aug 2010

Prihaja ohladitev?

Mesec avgust, ki ga veliko ljudi izkoristi za poletni oddih, je na borze prinesel negativno vzdušje, ki je bolj izrazito v drugi polovici meseca. Zadnji ekonomski podatki za ZDA, Kitajsko in Japonsko kažejo, da se gospodarska rast naštetih ekonomij upočasnjuje hitreje kot je bilo pričakovati, medtem ko so podatki za Azijo, države evrskega območja in Veliko Britanijo boljši od napovedi. Dejstvo je, da se različne države nahajajo na različni točki v gospodarskem ciklu, vse bolj pa postaja jasno, da se globalna rast upočasnjuje, obenem pa so tudi obeti za naprej glede gospodarske rasti za največje države bolj pesimistični. Še največ optimizma glede gospodarskega okrevanja in rasti prihaja iz razvijajočih držav, zlasti Azije.

Ta teden je na vlagatelje na delniških trgih zelo negativno vplivala novica o prodaji rabljenih stanovanj v ZDA, ki je julija padla za rekordnih 27 odstotkov, predvsem kot posledica skorajšnje ukinitve davčnih olajšav za nakup stanovanj, po drugi strani pa ostaja velik problem pomanjkanje delovnih mest oz. brezposelnost, ki ogroža okrevanje največjega svetovnega gospodarstva. Nakupi stanovanj so padli na 3,83 milijona enot letno, kar je najnižje v zadnjem desetletju in slabše od najbolj pesimistične napovedi ekonomistov. Padcu cen delnic so vzporedno sledili nakupi najbolj varnih obveznic, zato se je na primer donosnost deset letnih ameriških državnih obveznic spustila na najnižjo raven v zadnjih 17 letih.

Večina azijskih indeksov nadaljuje svojo pot navzdol. Nikkei je ta teden pristal na 16 mesečnem dnu, predvsem po zaslugi japonskih izvoznikov. Objavljeni so bili namreč podatki, da se je izvozna aktivnost julija upočasnila, za kar gre največ zaslug krepitvi nacionalne valute jena, ki se je v primerjavi z ameriškim zelencem povzpel na petnajst letni vrh. Japonski finančni minister je glede vrednosti valute dejal, da bo vlada sprejela ustrezne ukrepe za omejitev rasti jena, ki zelo zavira izvoz, ko bodo ocenili, da bo to potrebno.

Kot vse kaže prihajamo zopet do prelomne točke, kjer bo od več faktorjev odvisno, ali nas v resnici res čaka večja ali manjša upočasnitev svetovne gospodarske rasti, in kje so glede na to ovrednotene delnice. Predvsem bomo z zanimanjem spremljali, kako se bo na zadnje ekonomske kazalce odzval FED in ECB in ali bodo sprejeti ustrezni ukrepi , da se ponovno pospeši gospodarsko rast. Sicer pa se počasi približuje mesec september, ki je po donosnosti na delniških trgih tradicionalno slab mesec.

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Obeti za tretje četrtletje 2021: Naložbeni komentar

Preberi več