Pon 15 Feb 2021

Pričakovano pojemanje epidemije je vzrok za optimizem

Podjetja objavljajo rezultate za zadnje četrtletje 2020, ameriška so bila uspešnejša, kot se je pričakovalo.

Na kapitalskih trgih smo v leto 2021 vstopili optimistično. Pričakovanja vseh nas so bila, da se bo pandemija covida-19 počasi začela umirjati in da bomo priča postopnemu odpiranju gospodarstev. Glavni vzrok za optimizem je bilo cepivo, s katerim so začeli konec lanskega leta cepiti prebivalce.

Četudi so se cepiva izkazala za učinkovita in varna, se je kmalu po novem letu nekoliko zalomilo pri proizvodnji in distribuciji. Potem ko je dejansko nekaj dni kazalo, da proizvajalci ne bodo mogli zagotoviti zadostnih količin cepiva, so se razmere pomirile, ko so v javnost prišle vse podrobnosti. Glavni trije proizvajalci cepiv Pfizer, Moderna in AstraZeneca so za kratek čas zmanjšali proizvodnjo z namenom, da bodo lahko do konca prvega četrtletja proizvodne kapacitete tako povečali, da bodo lahko ugodili povpraševanju.

Za zdaj kaže, da bo cepiva dovolj, da se do poletja cepi zadostna količina prebivalstva, kar je zagotovilo za odprtje gospodarstev. Večina držav v EU se kljub vsem naporom spopada s širjenjem pandemije ter novimi sevi virusa, zato gospodarstva ostajajo delno zaprta. Nekatere države, kot so Avstrija, Francija in Nemčija, so celo podaljšale rok za sproščanje ukrepov.

Kljub omejitvam in različnim ukrepom za omejitev pandemije makroekonomski podatki kažejo, da se proizvodna in storitvena aktivnost v ZDA in Evropi v zadnjih mesecih izboljšujeta. V Aziji je slika pandemije precej boljša kot v Evropi in ZDA, zato so gospodarstva tudi že bolj ali manj v fazi rasti, kar se je poznalo tudi pri donosih delniških indeksov.

Prva polovica januarja je tudi čas, ko podjetja začnejo objavljati rezultate o poslovanju za zadnje četrtletje preteklega leta. Pred začetkom objave rezultatov se je pričakovalo, da se bodo dobički na razvitih trgih v primerjavi z zadnjim četrtletjem leta 2019 zmanjšali. Do konca prvega tedna februarja je v Evropi rezultate objavila slaba polovica podjetij, v ZDA pa že dobri dve tretjini.

V Evropi se zaradi izrazitejšega razvoja virusa napovedi uresničujejo in dobički so res nižji. V ZDA pa so razmere povsem drugačne, saj so dobički zrasli za dobrih sedem odstotkov, pri čemer so ameriška podjetja presegla pričakovanja za 19 odstotkov. In prav rezultati na drugi strani Atlantika so glavni vzrok za optimizem na kapitalskih trgih. Spodbudne so tudi napovedi podjetij do konca leta, saj se pričakuje, da bodo dobički v ZDA zrasli za slabih 25 odstotkov v Evropi pa skoraj za 40 odstotkov.

Spodbudni poslovni rezultati in predvsem izboljševanje napovedi poslovanja leta 2021 ter optimizem pri obvladovanju pandemije so glavni vzroki za optimizem na delniških trgih. Z začetkom cepljenja in prvimi pozitivnimi rezultati, ki ga je cepljenje prineslo, se že vidi luč na koncu predora, kar bo pripomoglo k postopnemu odpiranju gospodarstev in vrnitvi vsakdana v čas, ki smo ga bili vajeni pred pojavom virusa covid-19.

Z odpiranjem gospodarstev pričakujemo ponovno oživitev gospodarskih panog, ki jih je pandemija najbolj prizadela, torej storitev, turizma, prometa, trgovine na drobno in drugih. Postopno odpiranje gospodarstev do poletja, nadaljevanje stimulativnih politik centralnih bank in neposredne državne pomoči so glavni vzroki za optimizem.

Avtor: Izidor Jerman, direktor področja individualnega upravljanja premoženja

Objavljeno v: Delo, rubrika: Posel in denar, 13. 2. 2021

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS marec 2021

Preberite poročilo

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi