Sob 12 Dec 2015

Pričakovanja za leto 2016 ostajajo pozitivna

Glede na to, da se počasi približujemo koncu koledarskega leta, poglejmo po čem si bomo udeleženci na kapitalskih trgih zapomnili iztekajoče se leto ter kakšna so pričakovanja za leto, ki je pred nami. Večina pomembnejših naložbenih razredov bo leto najverjetneje končala v zelenih številkah. Še posebej to velja za evrskega vlagatelja, ki mu je k skupni pozitivni donosnosti precej pripevala depreciacija domače (evrske) valute. Trgi v razvoju ponovno beležijo slabo leto, njihov razkorak do razvitih trgov pa postaja vse očitnejši. Nekoliko manj so lahko zadovoljni vlagatelji v nekatere posebne naložbene razrede (nafta, plemenite kovine), katerih vrednost naložb bo konec leta nižja kot na začetku leta. Z letošnjim letom prav tako ne morejo biti zadovoljni vlagatelji na slovenskem kapitalskem trgu, saj indeks najbolj likvidnih slovenskih delnic beleži precejšen upad. Na to je najbolj vplivala prekinitev privatizacije Telekoma Slovenije, izmed delnic, ki sestavljajo omenjeni indeks, pa pozitivno letno donosnost izkazujejo le delnice Zavarovalnice Triglav, Luke Koper in Krke. Leto si bomo zapomnili po še naprej upadajoči ceni surove nafte ter nekaterih surovin, ki najbolj negativno vpliva na nekatere države v razvoju. Vlagatelje in analitike so precej zaposlovala tudi ugibanja o potezah centralnih bank, ki že dalj časa pomembno kreirajo usodo kapitalskih trgov. V začetku leta je precej optimizma povzročila Evropska centralna bank, sive lase pa morebitna sprememba ekonomske politike ameriške centralne banke ter zdravje in vzdržnost rasti kitajskega gospodarstva.

Posamezne analitske hiše so širši javnosti že predstavila svoja pričakovanja, večino priporočil pa pričakujemo v naslednjih dveh tednih. Iz do sedaj objavljenih pričakovanj pa vendarle že lahko oblikujemo nekaj zaključkov. Priporočila so precej enotna, med seboj se nekoliko razlikujejo le po geografski alokaciji. Pozitivni obeti za delniške trge ostajajo, predvsem to velja za razvite trge. Znotraj razvitih trgov nekoliko nadpovprečno izstopa evrska regija, kjer se pričakuje najvišja rast podjetniškega sektorja, ob hkratni najspodbudnejši monetarni politiki. Pričakovanja ostajajo dobra tudi za Japonsko, nekoliko manj, a še vedno pozitivna, pa za ZDA. Najslabša pričakovanja veljajo za trge v razvoju, kjer je opazna zmanjšana industrijska dinamika, nekatere države pa dodatno bremenijo nizke cene nafte oziroma surovin. Tudi na obvezniškem trgu bodo razmere še naprej krojile centralne banke, glede na to, da so donosnosti do dospetja na nizkih ravneh, pa bistvenih rasti ne gre pričakovati.

 

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 8, 12. 12. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič